Atelierroute Putten

Atelierroute Putten

Kies aan de linkerkant uw andere favoriet.

Vanaf 2013 heeft de Atelierroute Putten een eigen website
  www.atelierrouteputten.nl


     

Vereniging Atelierroute Putten (1998) houden zich bezig met uiteenlopende vormen van beeldende kunst: tekenen, grafiek, schilderen, fotografie, iconen, textiele werkvormen en ruimtelijk werk.
De veelzijdigheid wat zij bieden, willen zij met de jaarlijkse Atelierroute Putten, naar buiten treden.


Heeft u vragen of wilt u meer weten over ‘Kunst in Putten” in zijn algemeenheid mail naar;  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    

Putten, 8 maart 2018

PERSBERICHT
‘Grenzen’ thema tijdens Atelierroute Putten 2018
In het weekend van 1, 2 en 3 juni 2018 wordt voor de 21ste keer de Atelierroute Putten georganiseerd. Puttense kunstenaars exposeren hun werk, de meesten in hun eigen atelier. Sommigen ruimen ook een plaatsje in voor een of meer gastexposanten. Voor het publiek is dit een uitgelezen kans om de kunstenaars in hun dagelijkse werkruimte te bezoeken. Het thema voor de verzamelexpositie in de Kunstkelder van het gemeentehuis is dit jaar ‘Grenzen’.
Met het thema ‘Grenzen’ sluiten de kunstenaars naadloos aan bij het thema van het Erfgoed Festival 2018, ‘Over Grenzen’, dat van 23 mei tot en met 22 juli wordt gehouden. De Atelierroute en de bijbehorende expositie in de Kunstkelder vallen midden in deze periode.
Het thema biedt bijna grenzeloze mogelijkheden aan de kunstenaars en maakt nieuwsgierig naar het werk waarmee zij dit jaar zullen komen. Het daagt de kunstenaars uit om over hun creatieve grenzen te gaan. Op welke manier werken ze naar dit thema toe? In hoeverre laten zij hun creativiteit de vrije loop zonder die aan grenzen te binden? Het maakt nieuwsgierig!
  

De feestelijke opening van de editie 2018 vindt plaats op donderdag 31 mei om 20.00 uur in de Kunstkelder van het gemeentehuis van Putten, Fontanusplein 1. Voor de verzamelexpositie die daar is ingericht met kunstwerken van de deelnemers aan de Atelierroute, hebben de kunstenaar zich laten inspireren door het thema ‘Grenzen’. De expositie in de Kunstkelder is als onderdeel van de Atelierroute op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni geopend (niet op zondag!). Aansluitend op de Atelierroute is de themaexpositie in de Kunstkelder nog tot en met zaterdag 23 juni te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van de Kunstkelder.

Op zoek naar kunst
Er zijn altijd wel mensen op zoek naar mooie kunst. Ze trekken daarvoor het land door en bezoeken ateliers en galeries. Met dit gegeven in het achterhoofd is ruim twintig jaar geleden de Atelierroute in Putten ontstaan. Het doel was om met gebundelde krachten gezamenlijk de aandacht te trekken van kunstminnend Nederland en gedurende een heel weekend de deuren van de ateliers te openen. Het bleek een succes! Nog steeds is Atelierroute Putten bij uitstek een mooi evenement voor mensen die van kunst houden en op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is inmiddels een begrip geworden in Putten en wijde omgeving.
  
Aan de 21ste editie van Atelierroute Putten doen zo’n twintig exposanten op elf verschillende adressen mee. De aangesloten kunstenaars houden zich bezig met uiteenlopende vormen van beeldende kunst, zoals tekenen, grafiek, schilderen, fotografie, etsen, keramiek, textiele werkvormen en ruimtelijk werk. “We hebben in een aantal ateliers ook weer diverse gastexposanten die hun eigen werk laten zien. Zij zorgen voor nog meer diversiteit en verscheidenheid aan materiaal”, vertelt Marijke Sondorp, voorzitter van Atelierroute Putten. “We zijn heel benieuwd hoe de kunstenaars het thema gaan oppakken. Het begrip ‘Grenzen’ is natuurlijk onbegrensd. Het kan gaan over grenzen tussen landen, grenzen aan het voorstellingsvermogen, of aan het acceptatievermogen. Wie zijn grenzen verlegt, kan ver komen. We hopen daar tijdens de Atelierroute opnieuw mooie resultaten van te tonen.”
De openingstijden van de ateliers tijdens de Atelierroute zijn: vrijdag 1 juni 13.00 – 21.00 uur, zaterdag 2 juni 11.00 – 17.00 uur en zondag 3 juni 11.00 – 17.00 uur.

De Kunstkelder is gelijktijdig met de Atelierroute op 1 en 2 juni geopend (niet op zondag 3 juni). De themaexpositie in de Kunstkelder is daarna nog tot en met zaterdag 23 juni te bezichtigen op dinsdag, donderdag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur en op woensdag- en zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.30 uur. De Kunstkelder is bereikbaar via de achteringang van het gemeentehuis (vanaf de parkeerplaats aan de Brinkstraat).

Uitgebreide informatie en een plattegrond inclusief adresgegevens van de ateliers die in 2018 hun deuren openen, zijn te zijner tijd te vinden op: www.atelierrouteputten.nl 

 

Atelierroute  21, 2018 Thema: Grenzen 
Atelierroute  20, 2017 Thema: Nieuwe Tijd (20 jarig jubileum)
Atelierroute 19, 2016  Thema: Zonder, foto's van de opening en thema-werken van de Atelierroutiers; klik hier   

Atelierroute 18, 2015  Thema: Verborgen Verhalen
Atelierroute 17, 2014, Thema: Tegenstellingen
Atelierroute 16, 2013, 
Thema: Bruggen Bouwen    klik op: filmpje opening expositie atelierroute Putten 

 
Atelierroute 15, 2012, Thema: 15 jarig jubileum    klik op: filmpje  https://www.youtube.com/watch?v=Np8XVg0-mKo
Atelierroute 14, 2011, Thema: Andere Culturen
Atelierroute 13, 2010, Thema: RaakVlakken
Atelierroute 12, 2009, Thema: VUUR
Atelierroute 11, 2008, Thema: Water

Atelierroute 10, 2007, Thema: TIEN (10 jarig jubileum) 

                                             Kunstmanifestatie ‘alles uit de Kast’, op en Kerkplein, centrum Putten

Atelierroute 9,   2006, Thema: Draagbaar
Atelierroute 8,   2005, Thema: Kunst- en Vliegwerk,

                                             ANDERS, geen route maar op 1 locatie. Het Koetshuis van Groot Spriel Putten

Atelierroute 7,   2004, Thema: Mens in Beweging
Atelierroute 6,   2003, Thema: Beeld en Taal
Atelierroute 5,   2002, Thema: MuzieKunst
Atelierroute 4,   2001, Thema: Er zit muziek in!
Atelierroute 3,   2000, Thema: 2000 jaar geleden…
Atelierroute 2,   1999, Thema: Eeuw Uit!
Atelierroute 1,   1998, Thema: Puttense Kunstenaars bieden u een rondje aan!

 

   

AR poster 2006                    groepsfoto Atelierroutiers 2006 

      
   AR 2007,  10 jarig jubileum groepsfoto Atelierroutiers 2012

 *Schilders Estafette

In het jaar 2000 heeft het college met een aantal kunstenaars (naar het idee van Puttense Beeldend kunstenaar Mayella Geskus) afgesproken een schilders estafette op te richten, waar bij Puttense kunstenaars een kunstwerk maken dat twee jaar in de raadzaal van het gemeentehuis Putten tentoongesteld wordt.

2017 - Onthulling kunstwerk in de Raadzaal

Donderdag 14 september 2017 om 19.15 uur onthult wethouder R. Koekkoek samen met kunstenaar Riekje Luitjes, voorafgaand aan de raadsvergadering, een kunstwerk in de Raadzaal. Dit is het negende werk dat in de kunstestafette voor de Raadzaal gemaakt is. Met haar kunstwerk wil Riekje Luitjes met schijnbaar nutteloze materialen als het ware een nieuwe ruimte in de Raadzaal scheppen. Een vrije ruimte waarin fantasie en verbeelding een kans krijgen. Waar onverwachte mogelijkheden zichtbaar kunnen worden. U bent van harte welkom in de raadzaal van het gemeentehuis Putten vanaf 19.00 uur. voor meer informatie ga naar kopje: Puttense kunstenaars 
   
Schijnbaar nutteloos..... is een mogelijke ruimte waar je in en uit kunt stappen, waar verruiming optreedt in het aantal mogelijkheden voor je zelf en ook voor elkaar. materiaal: lijm/linnen eenden-veren 160x140. 
 Detail van het kunstwerk

2017 - titel "Vrije ruimte"  Riekje Luitjes

2014 - titel 28000 elementen te vinden, ruim het aantal inwoners van Putten, Wim Filius   
2012 - titel vier Ikonen van de 4 evangelisten Matteus, Marcus, Lucas en Johannes, Marja Benschop
2009 - titel Raadsstukken, Sevone Frans kalksteen, vijf verschillende schaakstukken, Gert-Jan van Beekhoven
          Het kunstwerk Raadsstukken is aangekocht door de gemeente Putten en hangt in de Raadzaal

2007 - titel 'Steigerend Hert' houtenbeeld, Johan Jansen
2005 - titel Geschiedenis Putten, de drieluik op houtpanelen, Ine Pleiter
2003 - titel Landschap Putten, acryl op schildersdoek 122x244, Peter de Vries
2001 - titel Puntje op de I, acryl op schildersdoek 122x244, Mayella Geskus
2000 - titel Raadswerk, collage 122x244, Mary Oskam
   


Historie van Atelierroutiers Putten van 1998 t/m 2012.

 

Hoe het begon!

In de kunstkelder (1978) van het gemeentehuis Putten werd om de 2 jaar een expositie van Puttense Amateur-kunstenaars georganiseerd.
De expositie werd rondom de jaarwisseling getoond, zodat met de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis het werk ook te bezichtigen was. 
Deze exposities vinden om de 2 jaar, nog steeds plaats, onder de naam Puttense ‘Vrijetijdskunstenaars’ Putten.


n.a.v. van deze exposities, is het idee gekomen om een Atelierroute Putten te organiseren.
De initiatiefneemsters waren Mayella Geskus, Milou van Dam en Mary Oskam.

Alle Puttense Amateur-kunstenaars die bij de tentoonstellingscommissie bekend waren werden aangeschreven, dit was in januari 1998. 

Na 2 weken hebben zij iedereen opgebeld. Er waren ongeveer 40 positieve reacties!
Mayella Geskus heeft de eerste poster ontworpen.
De 'kringel' en de fiets worden nu nog gebruikt als logo.15 januari 2010, inschrijving KvK als Vereniging Atelierroutiers Putten.

*Atelierroutiers exposeren themawerken, 14 dagen in de kunstkelder van het gemeentehuis Putten.

*Drie dagen route langs de ateliers van de Puttense Amateur-kunstenaars.