NIEUWS CultuurActies

NIEUWS CultuurAkties

Welkom bij NIEUWS Cultuur Activiteiten in PUTTEN

 

Beste bezoeker, welkom op de site Kunst&Cultuur in Putten.


De site Kunst&Cultuur Putten is een particulier-initiatief. Wilt u meer weten over kunst, cultuur en kunstenaars in Bomendorp Putten op de Veluwe, dan bent u op de goede site. U vind hier alle TIPS, activiteiten en informatie van Cultuur Putten. Met de site Kunst&Cultuur Putten wil ik mij inzetten om het culturele klimaat in Putten verder uit te bouwen, te ondersteunen en te inspireren. De uitdaging zit in het verbinden van diverse activiteiten en disciplines op gebied van kunst en cultuur in Putten.


Heeft u vragen of wilt u meer weten over kunst en cultuur in Putten in zijn algemeenheid ga naar kopje: Contact 


Met vriendelijke groet,
Kunst en cultuurliefhebber Suzanne Misset
Coördinator van kunst en cultuur Putten
Webmaster
www.kunstinputten.nl
tel. 0341-356665

Kies aan linkerkant uw andere favoriet.
 


=======

*P e r s b e r i c h t 08-04-2020

Stichting Samen Verder Putten

‘Samen Verder Putten’ geeft aan deze 5 mei toch een feestelijke kleur

Om de bevrijding van ons dorp op 18 april 1945 te vieren, is een vlag ontworpen. Het initiatief om een bevrijdingsvlag te maken ter gelegenheid van het 75e bevrijdingsjaar voor Putten is genomen door bestuurslid van de ‘Stichting Samen Verder Putten’ Erik van de Poll. Eerder al had van de Poll het initiatief genomen voor een “bevrijdings” bier van Hert Bier met de naam ́Vrij Leven`.

 

Voor de organisatie van alle plannen en ideeën werd er een werkgroep samengesteld vanuit Stichting Samen Verder (van de Poll) en een afvaardiging van WCP ondernemers Sanne Koetsier en Alette Jager.

 

De vlag is ontworpen door leerlingen van Chr. College Groevenbeek Putten. De leerlingen kregen een studieopdracht mee om een ontwerp te maken voor deze vlag. Een deskundige jury heeft uit de circa 50 ontwerpen het mooiste ontwerp uitgekozen waarna het ontwerp grafisch verder is vormgegeven door Bram&Maggie.

 

De vlag is vanaf 10 april te koop bij de winkels Ko Jager, NOW en bij de bakkerswinkels van Harrie van Looijengoed. Er zijn in eerste instantie 50 van deze vlaggen in productie genomen, maar bij uitverkoop is er nog een mogelijkheid voor een tweede productielijn.

 

Ook gaat van Looijengoed een speciale Tompouche in productie nemen waarop het ontwerp van de vlag wordt gebruikt. Het gebak is uiteraard te koop in de winkels van Harrie van Looijengoed. De verkoop van de Tompouchen start aan het einde van donderdagmiddag (9 april).

 

De Stichting ‘Stichting Samen Verder Putten’ heeft tevens het plan opgepakt haar goede contacten van Ladelund een ́Vrij Leven ́ bier cadeau te geven als blijk van de vriendschap band tussen Putten en Ladelund. De beide dorpen hebben een stedenband waarin de vriendschap is vastgelegd door de beide burgemeesters. Het speciale ́Vrij Leven ́ bier is gebrouwen door de plaatselijke brouwerij ́Hert Bier ́ en het flesje is ontworpen door het Puttense bedrijf ́Heinen Delfsblauw’.

 

De Puttense schrijver Henk Vaessen heeft voor Putten een prachtig bevrijdingsgedicht geschreven, graag helpen wij dit te publiceren.

Monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia op 2 oktober 1944.

beeld: Hans Hoorman tekst: Henk Vaessen

 Kracht uit putten

Het verleden onder ogen zien

en van daaruit


naar de toekomst kijken


de vrijheid te benutten

om elkaar de hand te reiken

dat is wat je noemt


kracht uit Putten.

Voor Informatie: voorzitter van Stichting Samen Verder Putten, Michel Kooij 06 53204598

 


*EXTRA NIEUWS: Putten herdenkt 75 jaar vrijheid

23 09 2019  Lezing Ever de Graaf: ‘Seyess-Inquart & Rauter: Niets ontziende nazi’s.’
25 09-2019  Muziek-vertelvoorstelling & boekpresentatie: “Papa, waar, blijf je?”
27 09 2019  Van klaagzang naar hoop – de film
30 09 2019  Boekpresentatie: ‘Als geen moeder troosten kan’ van Eefje van den Bor

01 10 2019  Stille tocht van de Oude Kerk naar het Station
01 10 2019  Forumavond thema ‘Herdenken’
02 10 2019  Razzia herdenking

18 11 2019  Lezing Evert de Graaf: ‘Het oorlogsjaar 1944 in Putten en de rol van de politie.’

27 01 2020  International Holocaust Memorial Day: Herdenking bij Sara-monument

27 03 2020  Muziektheatervoorstelling  ‘…en toen?’ door Theaterhuis Wild Zwijn
28 03 2020  Muziektheatervoorstelling  ‘…en toen?’ door Theaterhuis Wild Zwijn

18 04 2020  Herdenking gevallen Canadezen bij monument.
B
evrijdingschilderingen op winkelramen en/of schildersdoeken in het centrum van Putten.

 

 04 05 2020  Dodenherdenking
04 05 2020  Theatervoorstelling “Gare du Lyon” door Theater ‘Na de Dam’.
04 05 2020  Bevrijdingsvuur-loop
05 05 2020  Bevrijdingsontbijt & ontvangst bevrijdingsvuur
05 05 2020  Spelletjesmiddag bij Bosbad Putten
05 05 2020  Bevrijdingsconcert Mannenkoor Fontanus
09 05 2020  Bevrijdingsmarkt
09 05 2020  De derde Freedom Memorial Tour

03 09 2019 tot 31 10 2020  Tentoonstelling: Herdenking oktober razzia in Putten – Historisch Museum De Tien Malen
01 04 2020 tot 01 06 2020  Tentoonstelling “75 jaar vrijheid”

meer informatie
www.puttenherdenkt.nl

======

 


3 TOP HISTORISCHE-TRADITIONELE CULTUURDAGEN in Putten:


*Koningsdag 27 april Putten
met traditionele Optocht! 

Historie Oprichting Oranjevereniging.

In 1906, om precies te zijn op 6 september, werd door een ‘voorlopige commissie’ onder leiding van de heer W.E. v.d. Steur een vergadering belegd ter bespreking van de oprichting ‘eener vereniging ter viering van den 31en Augustus’. Gezien de positieve reacties van de aanwezigen, o.a. met een driewerf ‘leve de koningin’, werd de vergadering verder geleid door burgemeester Mr. W. Roosmale Nepveu en werd besloten tot oprichting van de ‘Oranjevereeniging’.

Voor meer info. www.oranjeverenigingputten.nl*Ossenmarkt 
Putten  
 

Deze traditionele najaarsmarkt (altijd op de 2e woensdag in oktober) al eeuwen oud en geeft een kijkje op het boerenleven van de Puttenaren vroeger. 
    

Geschiedenis: Van oudsher was de Putter Ossenmarkt een ontmoetingsplaats voor de boeren jongens en -deerns, die er elk jaar weer een 'bar drukke' en gezellige dag van wisten te maken. Ze waren dan in een uitgelaten stemming, want op die dag ontvingen de meiden en knechten van de baas hun jaargeld. Een heel jaar lang hadden zij dan op de boerderij hard gewerkt voor een gulden in de week en de kost. Vaak roggebrood en karnemelkse- of boekweitpap toe. Op zo'n Ossenmarkt werd de 'jaarwedde' uitbetaald. Voordat het avond was, waren veel dorpelingen en buurtbewoners al platzak...

Ossenmarkt had nog een andere belangrijke betekenis voor de boerenknechts en -meiden. Als ze van werkgever wilden veranderen, konden ze zich op de Ossenmarkt aan een nieuwe baas verhuren, want de markt was tevens een 'vrijmarkt'!
Voor meer informatie  
www.vvvputten.nl     
* Putten herdenkt, de razzia van 2 oktober 1944
   
De Weduwe van Putten, als vertegenwoordigster van de achtergebleven vrouwen, kijkt uit over de symbolische graven van de weggevoerde mannen.

Een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia is op 1 oktober 1949 door koningin Juliana onthuld. Het monument bestaat uit een herdenking-hof, ontworpen door prof. Bijhouwer, en een zandstenen beeld van Mari Andriessen (de "treurende weduwe", in de volksmond "het Vrouwtje van Putten" genoemd). Het verbeeldt een rouwende vrouw in klederdracht met een zakdoek in haar hand. Ze kijkt in de richting van de Oude Kerk, van waaruit de mannen werden weggevoerd.

Jaarlijks wordt op 2 oktober een stille herdenking bij het monument georganiseerd, die door honderden mensen wordt bijgewoond. Kransen worden gelegd door het college van B&W, de Stichting Oktober 44, representanten van de Puttense schooljeugd en enkele organisaties uit binnen- en buitenland. Er zijn geen sprekers. Een muziekkorps speelt stemmige muziek en een zangkoor zingt een paar verzen uit Psalm 84: Welzalig hij die al zijn kracht en hulp alleen van U verwacht, die kiest de wel-gebaande wegen. Deze verzen zongen de Puttense mannen voordat ze werden weggevoerd. Aan het einde van de herdenking speelt het muziekkorps het Wilhelmus. Ook hierbij wordt geen interactie vanuit het publiek verwacht uit piëteit met de nabestaanden en gevallenen.
 

  

5 Puttense culturele instellingen: Cultuur Erfgoed-Literair-Theater-Dans-Muziek

 

CULTUUR ERFGOED


*De molen "t Hert"
aan de Engweg Putten.
   

De molen "t Hert" herinnert aan de tijd waarin de korenvelden het beeld van de Puttereng bepaalden. Als een wachter stond de molen vroeger aan de ingang van het dorp uitziende naar het ogenblik waarop het graan kon worden gedorst. De molen hoorde bij de Puttereng en vormde het sluitstuk van een jaarlijks terugkerend proces van zaaien, maaien oogsten en dorsen. Levend van dezelfde wind die in de oneindige ruimte van de Puttereng het koren deed rijpen, wentelden de wieken zodat de miljoenen graankorrels door de molenstenen tot meel konden worden fijngemalen. Dat hele gebeuren van zaaien, maaien, oogsten en dorsen sprak tot de verbeelding van de Puttenaar. Van het verloop van die cyclus was hij afhankelijk. De boer had dan ook een grote eerbied voor het wonder dat zich elk jaar opnieuw in de Puttereng voltrok. Een wonder van de natuur. Een wonder van God, die wolken lucht en winden….wijst spoor en loop en baan…. Het zaaien, maaien, oogsten en dorsen riep bij hem beelden op uit de Bijbel, een boek dat er vol van stond.
    
Rondleiding mogelijk door dit prachtig eeuwenoude monument van Putten, door het molenaars-team die u de molen aan het werk laat zien.  
voor meer informatie www.molenhethert.nl 


*Landgoed Schovenhorst  - 
 www.schovenhorst.nl  - Mooiste geheim van Putten.   https://www.youtube.com/watch?v=JTgxgvmbH1Q  
Alle bomen in Putten vertellen een verhaal, maar het zijn de bomen van Landgoed Schovenhorst die de mooiste verhalen vertellen. Het 160 jaar oude landgoed is beroemd om zijn vijf bomentuinen die in de 19e en 20e eeuw ontstonden als kwekerij- en bosbouwexperimenten met naaldbomen. 

 

 

*De Mariahoeve

voor meer info: www.mariahoeveputten.nl/museum

 

 

*Historisch Museum "De Tien Malen"

“Wees welkom” Zo hebben we het vaak geleerd. Maar dat geldt zeker voor ons museum.

voor meer informatie: www.detienmalen.nl  

 

 

 

*Putter Stoomgemaal

U bent in het voorjaar weer van harte welkom om ons stoomgemaal te komen bewonderen. Van maart tot november werken de vrijwilligers op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur aan het onderhoud van het stoomgemaal. Zij geven u graag uitleg over de werking. Tijdens de draaidagen is het gemaal geopend van 10.00 tot 16.00 uur en onder stoom vanaf 11.00 uur. De koffie met wat lekkers staat voor u klaar in de expositieruimte. Voor de kinderen is er limonade en een snoepje van de stoomkabouter. En je kunt zelfs een echt stookdiploma verdienen! De toegang is gratis, maar een donatie is natuurlijk meer dan welkom! Het gemaal is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook is er een invalidentoilet aanwezig. Fietsen en wandelen door een uniek stukje Nederland.

Maaldagen 2020

1   juni     Tweede Pinkster maaldag

27 juni     Zomer maaldag

18 juli      Vakantie maaldag

8   aug     Ministoomdag (32)

22 aug     Vakantie maaldag

12 sept    Monumentenmaaldag

26 sept    Herfstmaaldag

17 okt     Herfstvakantie maaldag

voor meer info. www.putterstoomgemaal.nl 


 

*STROUD Putten  -  Cultuur, Zorg en Welzijn

Dat is Stroud, een ontmoetingsplek voor iedereen! Brinkstraat 92 in Putten 
voor meer informatie; www.stroud.nl 

 *Stichting Puttens Historisch Genootschap
voormalige basisschool Klein Schovenhorst

NIEUWS: PHG Boekenmarkt

Locatie: Bilderdijkstraat 45, tegenover de Aldi te Putten. PHG Boekenmarkt open van: 10.00 uur tot 15.00 uur.

Bent u er nog niet geweest?
U bent hartelijk welkom op de PHG Boekenmarkt, 
een locatie voor elke boeken-liefhebber en -verzamelaar.

De Boekenmarkt heeft een uitgebreide collectie tweedehands boeken (meer dan 10.000 boeken) van literatuur, reizen, (streek)romans, koken, mens en maatschappij, hobby, kinder-/jeugd, poëzie tot religie. Niet te vergeten, onze gezellige stamtafel. De inkomsten zijn volledig bestemd voor de beide musea in Putten (Historisch Museum “De Tien Malen” en Museumboerderij “Mariahoeve”). Wees welkom en sla uw slag! P.S. Als u gaat opruimen zijn uw boeken van harte welkom bij de PHG Boekenmarkt. Neem gerust contact op met Ep Jansen (Mob. 06 81 20 85 80) of Peter Vink (Mob. 06 51 17 93 35)

Voor meer informatie  http://www.phg-putten.nl 

 

 

 

*Stichting Oktober '44

De stichting heeft ten doel: Het levend houden voor het nageslacht van de geschiedenis van de gebeurtenissen in Putten gedurende de bezettingsjaren 1940-1945, in het bijzonder de gebeurtenissen op 1 en 2 oktober 1944 en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
voor meer informatie ga naar
  www.oktober44.nl

 

LITERAIR 

*Christelijke Bibliotheek de Aker

http://www.bibliotheekdeaker.nl


*Christelijke Bibliotheek Huinen

www.bibliotheekhuinen.nl

*De Bibliotheek Noordwest Veluwe - Vestiging Putten

www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl
THEATER

*Theaterhuis Wild Zwijn  meer info. www.theaterhuiswildzwijn.nl 

 

*Musicalvereniging Hoef & Zo!

  voor meer informatie ga naar; http://www.hoefenzo.nl/

 

*Toneelvereniging Ernst en Luim    http://www.ernstenluimputten.nl/*Theater Stroud      www.theaterstroud.nl 

 

 DANS


*De Puttense Boerendansers


De Puttense Boerendansers is een Folkloredans groep uit het dorp Putten gelegen op de Noord-West Veluwe. De dansers zijn gekleed in de dagelijkse boerendracht –het zogenaamde opknappersgoed- van rond 1900. Laat oude tijden op het platteland van de West-Veluwe herleven. Gestoken in klederdracht van rond 1900 en op klompen voeren zij streek gebonden liederen, dansen en voordrachten ten tonele. voor meer informatie  http://www.deputtenseboerendansers.nl  


MUZIEK


*A-capella kleinkoor Cantiamo Putten


Kleinkoor Cantiamo - dirigent Hetty van Beek, het koor zingt voornamelijk a capella, licht klassieke en moderne liederen in verschillende talen.
voor meer info. www.cantiamo-putten.nl  *Christelijk Kinderkoor “De Fonteintjes” & Tienerkoor “Viva-Vox”.
http://fonteintjes-vivavox.jouwweb.nl

 *Christelijke Oratorium Vereniging Putten

voor meer informatie: www.covputten.nl 

 
*Christelijk Interkerkelijk Mannenkoor Fontanus 

 voor meer informatie:   http://www.mannenkoorfontanus.nl/ 

 


 


*Christelijk Koor Jedid-Jah Putten

voor meer informatie http://www.jedid-jah.nl/
*Christelijke Gemengde Zangvereniging
Tot Nut en Genoegen Putten

voor meer informatie: http://www.totnutengenoegen-putten.nl 
*De Veluwsche Sanghertjes

 foto van Jan Marien Evers
Naast het kinderkoor is ook het tienerkoor Viva, het vocaal damesensemble Viva Voce en het vaderkoor.
Voor meer informatie:  
http://www.develuwschesanghertjes.nl/ *Fanfarecorps en Drumband Excelsior Putten

http://www.fanfarecorpsexcelsior.nl/

 

 

 

*Gemengde Zangvereniging 'De Lofstem'.

foto: René de Ruiter

Voor meer informatie:  http://www.verenigdeveluwsekoren.nl/koorinfo/gemengde-zangvereniging-de-lofstem/    

 
*Interkerkelijk Gospelkoor Born Again Putten

Born Again is in 2001 gestart door een enthousiaste groep mensen, bestaande uit ongeveer 50 leden. We treden regelmatig op in kerst-, jubileum- en andere concerten of een sing-in en doen dat met veel plezier. Wij zijn een christelijk gemengd koor dat graag via het zingen ons geloof wil uitdragen. Serieus studeren vinden wij belangrijk maar ook gezelligheid en saamhorigheid staan hoog in het vaandel.

Voor meer informatie, http://www.gospelkoorbornagain.nl *Puttens Mannenkoor

http://www.puttensmannenkoor.nl/

 *Shantykoor “De Kajuitzangers” Putten,

bestaat sinds 2002 en maakte deel uit van Watersportvereniging "Nulde". Al weer enkele jaren functioneert het koor geheel zelfstandig. Ze begonnen met 12 man als winteractiviteit en na vijf jaar was het uitgegroeid tot een koor met ruim 40 manschappen, allen zeevarende op zoet, zout, brak en troebel water. Op onze optredens nemen we u mee over ruige zeeën en woelige baren. Zing, klap en geniet mee, van die mooie liedjes over de zee.

Voor meer informatie,  http://www.dekajuitzangers.nl


*Stichting Randmeerconcerten

Kijk voor meer informatie op www.randmeerconcerten.nl

 


*THA-Putten  
(Trekzak, Harmonica, Accordeon) en Bigband Putten

THA-Putten verzorgt de muzieklessen in MFC de Stroud op de vrijdag van 12.00 uur tot 17.30 uur. Wij geven les op accordeon, Steirische Harmonica, harmonica, keyboard, piano, trompet, trombone, bariton, hoorn en gitaar tegen verenigingsprijzen.

BigBand-Putten repeteert op de vrijdagmorgen in de even weken, van 09.45 uur tot 11.45 uur. De repetities worden gehouden in MFC de Stroud, Brinkstraat 91, 3881 BP in Putten.
Stichting muziekeducatie - Gelderland, De Cloese 110, 7339CR Ugchelen  -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   tel 055-5336439 of  0653967951

het adres voor: THA-Putten, BigBand Putten. Kijk voor meer informatie op   www.muziekeducatie-gelderland.nl

 *'t Zuiderkoor

meer informatie:  http://www.zuiderkoor.nl/ 

   *Veluws Jeugd Ensemble

www.mariekebooy.nl