NIEUWS CultuurActies

NIEUWS CultuurAkties

Welkom bij NIEUWS Cultuur Activiteiten in PUTTEN

 

Beste bezoeker, welkom op de site Kunst&Cultuur in Putten.


De site Kunst&Cultuur Putten is een particulier-initiatief. Wilt u meer weten over kunst, cultuur en kunstenaars in Bomendorp Putten op de Veluwe, dan bent u op de goede site. U vind hier alle TIPS, activiteiten en informatie van Cultuur Putten. Met de site Kunst&Cultuur Putten wil ik mij inzetten om het culturele klimaat in Putten verder uit te bouwen, te ondersteunen en te inspireren. De uitdaging zit in het verbinden van diverse activiteiten en disciplines op gebied van kunst en cultuur in Putten.


Heeft u vragen of wilt u meer weten over kunst en cultuur in Putten in zijn algemeenheid mail naar
;  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Met vriendelijke groet,
Kunst en cultuurliefhebber Suzanne Misset
Coördinator van kunst en cultuur Putten
Webmaster
www.kunstinputten.nl
tel. 0341-356665

Kies aan linkerkant uw andere favoriet.
 
=====

 

3 TOP historische-traditionele cultuurdagen in Putten:


*Koningsdag 27 april Putten
met traditionele Optocht! 

Historie Oprichting Oranjevereniging.

In 1906, om precies te zijn op 6 september, werd door een ‘voorlopige commissie’ onder leiding van de heer W.E. v.d. Steur een vergadering belegd ter bespreking van de oprichting ‘eener vereniging ter viering van den 31en Augustus’. Gezien de positieve reacties van de aanwezigen, o.a. met een driewerf ‘leve de koningin’, werd de vergadering verder geleid door burgemeester Mr. W. Roosmale Nepveu en werd besloten tot oprichting van de ‘Oranjevereeniging’.

Voor meer info. www.oranjeverenigingputten.nl*Ossenmarkt 
Putten  
 

Deze traditionele najaarsmarkt (altijd op de 2e woensdag in oktober) al eeuwen oud en geeft een kijkje op het boerenleven van de Puttenaren vroeger. 
    

Geschiedenis: Van oudsher was de Putter Ossenmarkt een ontmoetingsplaats voor de boeren jongens en -deerns, die er elk jaar weer een 'bar drukke' en gezellige dag van wisten te maken. Ze waren dan in een uitgelaten stemming, want op die dag ontvingen de meiden en knechten van de baas hun jaargeld. Een heel jaar lang hadden zij dan op de boerderij hard gewerkt voor een gulden in de week en de kost. Vaak roggebrood en karnemelkse- of boekweitpap toe. Op zo'n Ossenmarkt werd de 'jaarwedde' uitbetaald. Voordat het avond was, waren veel dorpelingen en buurtbewoners al platzak...

Ossenmarkt had nog een andere belangrijke betekenis voor de boerenknechts en -meiden. Als ze van werkgever wilden veranderen, konden ze zich op de Ossenmarkt aan een nieuwe baas verhuren, want de markt was tevens een 'vrijmarkt'!
Voor meer informatie  
www.vvvputten.nl     
* Putten herdenkt, de razzia van 2 oktober 1944

De Weduwe van Putten, als vertegenwoordigster van de achtergebleven vrouwen, kijkt uit over de symbolische graven van de weggevoerde mannen.

Een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia is op 1 oktober 1949 door koningin Juliana onthuld. Het monument bestaat uit een herdenking-hof, ontworpen door prof. Bijhouwer, en een zandstenen beeld van Mari Andriessen (de "treurende weduwe", in de volksmond "het Vrouwtje van Putten" genoemd). Het verbeeldt een rouwende vrouw in klederdracht met een zakdoek in haar hand. Ze kijkt in de richting van de Oude Kerk, van waaruit de mannen werden weggevoerd.

Jaarlijks wordt op 2 oktober een stille herdenking bij het monument georganiseerd, die door honderden mensen wordt bijgewoond. Kransen worden gelegd door het college van B&W, de Stichting Oktober 44, representanten van de Puttense schooljeugd en enkele organisaties uit binnen- en buitenland. Er zijn geen sprekers. Een muziekkorps speelt stemmige muziek en een zangkoor zingt een paar verzen uit Psalm 84: Welzalig hij die al zijn kracht en hulp alleen van U verwacht, die kiest de wel-gebaande wegen. Deze verzen zongen de Puttense mannen voordat ze werden weggevoerd. Aan het einde van de herdenking speelt het muziekkorps het Wilhelmus. Ook hierbij wordt geen interactie vanuit het publiek verwacht uit piëteit met de nabestaanden en gevallenen.
 

  

5 Puttense culturele instellingen: Cultuur Erfgoed-Literair-Theater-Dans-Muziek

 

CULTUUR ERFGOED


*De molen "t Hert"
aan de Engweg Putten.
   

De molen "t Hert" herinnert aan de tijd waarin de korenvelden het beeld van de Puttereng bepaalden. Als een wachter stond de molen vroeger aan de ingang van het dorp uitziende naar het ogenblik waarop het graan kon worden gedorst. De molen hoorde bij de Puttereng en vormde het sluitstuk van een jaarlijks terugkerend proces van zaaien, maaien oogsten en dorsen. Levend van dezelfde wind die in de oneindige ruimte van de Puttereng het koren deed rijpen, wentelden de wieken zodat de miljoenen graankorrels door de molenstenen tot meel konden worden fijngemalen. Dat hele gebeuren van zaaien, maaien, oogsten en dorsen sprak tot de verbeelding van de Puttenaar. Van het verloop van die cyclus was hij afhankelijk. De boer had dan ook een grote eerbied voor het wonder dat zich elk jaar opnieuw in de Puttereng voltrok. Een wonder van de natuur. Een wonder van God, die wolken lucht en winden….wijst spoor en loop en baan…. Het zaaien, maaien, oogsten en dorsen riep bij hem beelden op uit de Bijbel, een boek dat er vol van stond.
    
Rondleiding mogelijk door dit prachtig eeuwenoude monument van Putten, door het molenaars-team die u de molen aan het werk laat zien.  
voor meer informatie www.molenhethert.nl 


*Landgoed Schovenhorst  - 
 www.schovenhorst.nl  - Mooiste geheim van Putten.   https://www.youtube.com/watch?v=JTgxgvmbH1Q  
Alle bomen in Putten vertellen een verhaal, maar het zijn de bomen van Landgoed Schovenhorst die de mooiste verhalen vertellen. Het 160 jaar oude landgoed is beroemd om zijn vijf bomentuinen die in de 19e en 20e eeuw ontstonden als kwekerij- en bosbouwexperimenten met naaldbomen.
Lees verder 

 

 

*De Mariahoeve

voor meer info: www.mariahoeveputten.nl/museum

 

 

*Museum De Tien Malen

voor meer informatie: www.detienmalen.nl  

 

 

 

*Putter Stoomgemaal

U bent in het voorjaar weer van harte welkom om ons stoomgemaal te komen bewonderen. Van maart tot november werken de vrijwilligers op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur aan het onderhoud van het stoomgemaal. Zij geven u graag uitleg over de werking. Tijdens de draaidagen is het gemaal geopend van 10.00 tot 16.00 uur en onder stoom vanaf 11.00 uur. De koffie met wat lekkers staat voor u klaar in de expositieruimte. Voor de kinderen is er limonade en een snoepje van de stoomkabouter. En je kunt zelfs een echt stookdiploma verdienen! De toegang is gratis, maar een donatie is natuurlijk meer dan welkom! Het gemaal is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook is er een invalidentoilet aanwezig. voor meer info. www.putterstoomgemaal.nl 


 

*STROUD Putten  -  Cultuur, Zorg en Welzijn

Dat is Stroud, een ontmoetingsplek voor iedereen! Brinkstraat 92 in Putten 
voor meer informatie; www.stroud.nl 

 *Stichting Puttens Historisch Genootschap
voormalige basisschool Klein Schovenhorst

NIEUWS: PHG Boekenmarkt

De PHG Boekenmarkten worden door de groten getale bezoekers zeer enthousiast ontvangen gezien de steeds nieuwe aanvoer van boeken, ruime opstelling van de diversiteit aan boeken en de gezellige stamtafel. De vele positieve reacties hebben bijgedragen om 2 keer per maand open te gaan! De vrijwilligers zorgen ervoor om de vele nieuw binnengekomen boeken te selecteren en de collecties verder aan te vullen. Nieuw is het kookeiland, kookboeken die de laatste jaren zijn uitgegeven.
De PHG Boekenmarkt vindt plaatst in de voormalige basisschool Klein Schovenhorst. 

Bilderdijkstraat te Putten (eigen ingang tegenover de Aldi).

Noteer alvast de data in uw agenda: Open 10.00 uur – 15.30 uur
· Zaterdag 12 januari 2019 

· Zaterdag 26 januari 2019
· Zaterdag 9 februari 2019
· Zaterdag 23 februari 2019
· Zaterdag 9 maart 2019
· Zaterdag 30 maart 2019
· Zaterdag 13 april 2019
· Vrijdag 26 april (afwijking)
· Zaterdag 11 mei 2019
· Zaterdag 25 mei 2019

Wees welkom en sla uw slag!

PS. Als u gaat opruimen zijn de boeken van harte welkom bij de PHG Boekenmarkt.
Neem gerust contact op Peter Vink (M. 06-51179335)

Voor meer informatie  http://www.phg-putten.nl 

 

 

 

*Stichting Oktober '44

De stichting heeft ten doel: Het levend houden voor het nageslacht van de geschiedenis van de gebeurtenissen in Putten gedurende de bezettingsjaren 1940-1945, in het bijzonder de gebeurtenissen op 1 en 2 oktober 1944 en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
voor meer informatie ga naar
  www.oktober44.nl

 

LITERAIR 

*Christelijke Bibliotheek de Aker

http://www.bibliotheekdeaker.nl


*Christelijke Bibliotheek Huinen

www.bibliotheekhuinen.nl

*De Bibliotheek Noordwest Veluwe - Vestiging Putten

www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl
THEATER

*Theaterhuis Wild Zwijn  meer info. www.theaterhuiswildzwijn.nl 
*Cultuursalon 4.0 Putten
 
Cultuursalon 4.0 Putten presentatie-talkshow-regie&productie van kunst en cultuur (op de veluwe)
 
Myriam 
Cloosterman en Elly van Geest.
In 2018 gaat de cultuursalon on tour op verschillende locaties in Putten.

Voor meer informatie over het programma 2018  zie www.cultuursalonputten.nl

 

 

 

*Musicalvereniging Hoef & Zo!

  voor meer informatie ga naar; http://www.hoefenzo.nl/

 

 


*Theater Stroud   
   www.theaterstroud.nl 

 2019 Programma Theater Stroud

 

Zaterdag 12 januari 2019  -  DOLLE DIVA

Francis van Broekhuizen/Gregor Bak

Klassiek zoals u het nog nooit gehoord heeft! Sinds twee jaar toeren Francis van Broekhuizen en Gregor Bak door heel Nederland met het programma ‘Dolle Diva’. In dit unieke recital...

Zaal: Theaterzaal. Genre: Klassieke muziek. Aanvang: 20:15 uur

Normaal: € 15,00 CJP: € 14,00

Meer info >>


Zaterdag 26 januari  - De Geschiedenis van Stroud
Evert de Graaf met Jean van Vugt

Het culturele centrum in het hart van het mooie Putten heeft de intrigerende naam ‘Stroud’. Waarom is dat zo? Wat heeft Putten te maken met de Engelse gelijknamige plaats Stroud? ...

Zaal: Theaterzaal. Genre: Lezing. Aanvang: 20:15 uur

Normaal: € 10,00

Meer info >>

 

Donderdag 31 januari  -  BRAINWASH  -  Matroesjka

Drion Dushi’s. Een gemeenteraadslid met dictatoriale trekjes. Een supportgroep voor Anonieme Extremisten. In de voorstelling Brainwash fileert het duo Matroesjka de actualiteit en ...

Zaal: Theaterzaal. Genre: Techno  Aanvang: 20:15 uur

Normaal: € 16,00 CJP: € 15,00
Meer info >>

 

Donderdag 7 februari  - De dag dat ik Robert Long ontmoette
Robert Long 75 jaar

(Try-0ut) Het publiek wil meestal dat de originele songs door de ‘meester’ zelf worden gezongen, maar als die niet meer door hem kunnen worden uitgevoerd, dan zoeken we graag naar...

Zaal: Theaterzaal.  Genre: Muziektheater.  Aanvang: 20:15 uur

Normaal: € 27,00 CJP: € 26,00

Meer info >>Zaterdag 16 februari  -  Met terugwerkende kracht
Speelman en Speelman

Daan Speelman en Joost Speelman komen dit theaterseizoen met een nieuw programma. De voorstelling zit boordevol liedjes waarin zij de absurde werkekijkheid omzetten in stof voor de...

Zaal: Theaterzaal. Genre: Cabaret Muziek.  Aanvang: 20:15 uur

Normaal: € 18,00 CJP: € 17,00

Meer info >>

 

Vrijdag 1 maart  -  Een goed mens  -  Aart Staartjes en Victor Reinier

Een dokter krijgt aan het eind van zijn leven zijn jongere ik op bezoek. Ze willen maar één ding van elkaar weten: wat is de reden dat er zoveel anders is gegaan dan verwacht? Is z...

Zaal: Theaterzaal. Genre: Toneel  Aanvang: 20:15 uur

Normaal: € 27,50 CJP: € 26,50

Meer info >>

 

Donderdag 14 maart  -  The Simon and Garfunkel story 
Simon And Garfunkel Muziektheater

Deze voorstelling is een internationale hitshow die het fascinerende verhaal vertelt van twee jonge jongens uit New York die 's werelds meest succesvolle muzikale duo aller tijden ...

Zaal: Theaterzaal.  Genre: Muziektheater. Aanvang: 20:15 uur

Normaal: € 27,50 CJP: € 26,50

Meer info >>


Donderdag 21 maart  -  Literaire avond  -  Özcan Akyol

Schrijver, columnist en regisseur Özcan Akyol (1984) vertelt over de boeken die hij schreef. Hij debuteerde in 2012 met Eus, een semi-autobiografische roman over het leven van een ...

Zaal: Theaterzaal. Genre: Literair. Aanvang: 20:00 uur

Normaal: € 15,00

Meer info >>

 

Donderdag 28 maart  -  Koning van de dieren  -  Martijn Koning cabaret

Martijn is De Koning van de dieren in zijn nieuwe theatershow. Dieren speelden altijd al een grote rol in zijn shows, maar nu is het echt tijd om een volledige show te wijden aan o...

Zaal: Theaterzaal Genre: Cabaret. Aanvang: 20:15 uur

Normaal: € 17,50  CJP: € 16,50

Meer info >>

 

Zaterdag 6 april  -  Single malt Folk Part 2  -  Scrum Theaterconcert

Een avond met Scrum doet verlangen naar de pub. Maar wat doen we dan in het theater? Daar hebben de mannen van Scrum iets op gevonden: ze nemen hun stamkroeg ‘The Dirty Glass’ gewo...

Zaal: Theaterzaal. Genre: Theaterconcert. Aanvang: 20:15 uur

Normaal: € 19,50 CJP: € 18,50

Meer info >>

 

Zaterdag 13 april  -  Paul van Loon de kunst van het lezen
Paul van Loon 6/7+ voorstelling

Wat is er fijner dan samen met je vrienden een griezelverhaal lezen in de veilige omgeving van je eigen kamertje? Heerlijk griezelen met een spannend griezelboek. Maar om te kunnen...

Zaal: Theaterzaal. Genre: Jeugd 6+. Aanvang: 16:00 uur

Normaal: € 10,00

Meer info >>

 

 

===


*Toneelvereniging Ernst en Luim

http://www.ernstenluimputten.nl/

 

 
 

 

 

DANS

*De Puttense Boerendansers


De Puttense Boerendansers is een Folkloredans groep uit het dorp Putten gelegen op de Noord-West Veluwe. De dansers zijn gekleed in de dagelijkse boerendracht –het zogenaamde opknappersgoed- van rond 1900. Laat oude tijden op het platteland van de West-Veluwe herleven. Gestoken in klederdracht van rond 1900 en op klompen voeren zij streek gebonden liederen, dansen en voordrachten ten tonele. voor meer informatie  http://www.deputtenseboerendansers.nl  


MUZIEK


*A-capella kleinkoor Cantiamo     
https://www.facebook.com/pg/Kleinkoor-Pavane-527963820732766/videos/?ref=page_internal


Kleinkoor Cantiamo - dirigent Hetty van Beek.
Het 24 leden tellende, gemengde, koor zingt voornamelijk a capella, licht klassieke en moderne liederen in verschillende talen. 

Voor meer info. tel. 0341-422 726 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leuk persberichtje: Geslaagd zondagmiddagconcert Kleinkoor Cantiamo
In een warme kerk maar met verfrissend enthousiasme, gaf Kleinkoor Cantiamo afgelopen zondag een concert tijdens de inloopmiddag van de Gereformeerde kerk in Putten. De koorstukken werden afgewisseld met prachtige muzikale intermezzo’s, verzorgd door klarinetensemble Con Penta.
Het koor, dat a capella zingt en onder leiding staat van dirigente Hetty van Beek, liet weer zien over een zeer divers repertoire te beschikken, zowel wat betreft tijdgeest van de liederen als taal waarin ze uitgevoerd worden. Zo werd het jazzy openingslied Come in and stay a while gevolgd door o.a. twee Zweedse volksliederen, de grappige Nederlandstalige Buddingh’-boutaden van Willem Vogel, het Franse ‘drinklied’ Tourdion uit 1530, het prachtige, ingetogen en meer eigentijdse Flow Water van Damien Kehoe en het uitbundige Odi et Amo van Carl Orff uit 1896.

Het klarinetkwintet speelde o.a. het ontroerende, bekende Over the Rainbow (uit de musical the Wizard of Oz) en een prelude van J.S. Bach.

Naamswijzigingen
Het Kleinkoor, dat in 1996 werd opgericht en tot vorig jaar door het leven ging als Kleinkoor Volluid, besloot na ruim twintig jaar aan een naamsverandering toe te zijn. En zo werd gekozen voor Pavane, naar een lied dat al sinds de beginjaren op het repertoire staat. Helaas, waar niet op was gerekend was het feit dat een gelijknamig koor in Wezep hiertegen bezwaar zou gaan maken. Dit betekende een flinke teleurstelling. Om echter niet in een moeilijk proces te belanden, heeft het koor besloten over te gaan op de tweede, maar eveneens zeer mooie keuze: Cantiamo (Italiaans voor ‘wij zingen’). Het dichtstbijzijnde koor dat Cantiamo genaamd is, bevindt zich in Amersfoort en heeft onze naamgeving met zeer positieve reacties ontvangen, aldus voorzitter Tjitske van de Kolk. Kleinkoor Cantiamo uit Putten hoopt nog veel van zich te laten horen!

Kleinkoor Cantiamo treedt, evenals Con Penta, ook op tijdens het Fête de la Musique in Ermelo op zaterdag 23 juni a.s.*Christelijk Vocaal Ensemble “Vaya con Dios” 

voor meer informatie: http://www.vayacondios.eu/

 *Christelijk Kinderkoor “De Fonteintjes” & Tienerkoor “Viva-Vox”.

http://fonteintjes-vivavox.jouwweb.nl

 *Christelijke Oratorium Vereniging Putten

voor meer informatie: www.covputten.nl 

 
*Christelijk Interkerkelijk Mannenkoor Fontanus 

 voor meer informatie:   http://www.mannenkoorfontanus.nl/ 

 


 


*Christelijk Koor Jedid-Jah Putten

voor meer informatie http://www.jedid-jah.nl/
*Christelijke Gemengde Zangvereniging
Tot Nut en Genoegen Putten

voor meer informatie: http://www.totnutengenoegen-putten.nl 
*De Veluwsche Sanghertjes

 foto van Jan Marien Evers
Naast het kinderkoor is ook het tienerkoor Viva, het vocaal damesensemble Viva Voce en het vaderkoor.
Voor meer informatie:  
http://www.develuwschesanghertjes.nl/ *Fanfarecorps en Drumband Excelsior Putten

http://www.fanfarecorpsexcelsior.nl/

 

 

 

*Gemengde Zangvereniging 'De Lofstem'.

foto: René de Ruiter

Voor meer informatie:  http://www.verenigdeveluwsekoren.nl/koorinfo/gemengde-zangvereniging-de-lofstem/    

 
*Interkerkelijk Gospelkoor Born Again Putten

Born Again is in 2001 gestart door een enthousiaste groep mensen, bestaande uit ongeveer 50 leden. We treden regelmatig op in kerst-, jubileum- en andere concerten of een sing-in en doen dat met veel plezier. Wij zijn een christelijk gemengd koor dat graag via het zingen ons geloof wil uitdragen. Serieus studeren vinden wij belangrijk maar ook gezelligheid en saamhorigheid staan hoog in het vaandel.

Voor meer informatie, http://www.gospelkoorbornagain.nl *Puttens Mannenkoor

http://www.puttensmannenkoor.nl/

 *Shantykoor “De Kajuitzangers” Putten,

bestaat sinds 2002 en maakte deel uit van Watersportvereniging "Nulde". Al weer enkele jaren functioneert het koor geheel zelfstandig. Ze begonnen met 12 man als winteractiviteit en na vijf jaar was het uitgegroeid tot een koor met ruim 40 manschappen, allen zeevarende op zoet, zout, brak en troebel water. Op onze optredens nemen we u mee over ruige zeeën en woelige baren. Zing, klap en geniet mee, van die mooie liedjes over de zee.

Voor meer informatie,  http://www.dekajuitzangers.nl


*Stichting Randmeerconcerten

Kijk voor meer informatie op www.randmeerconcerten.nl

 


*THA-Putten  
(Trekzak, Harmonica, Accordeon) en Bigband Putten

THA-Putten verzorgt de muzieklessen in MFC de Stroud op de vrijdag van 12.00 uur tot 17.30 uur. Wij geven les op accordeon, Steirische Harmonica, harmonica, keyboard, piano, trompet, trombone, bariton, hoorn en gitaar tegen verenigingsprijzen.

BigBand-Putten repeteert op de vrijdagmorgen in de even weken, van 09.45 uur tot 11.45 uur. De repetities worden gehouden in MFC de Stroud, Brinkstraat 91, 3881 BP in Putten.
Stichting muziekeducatie - Gelderland, De Cloese 110, 7339CR Ugchelen  -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   tel 055-5336439 of  0653967951

het adres voor: THA-Putten, BigBand Putten. Kijk voor meer informatie op   www.muziekeducatie-gelderland.nl

 *'t Zuiderkoor

meer informatie:  http://www.zuiderkoor.nl/ 

   *Veluws Jeugd Ensemble

www.mariekebooy.nl