NIEUWS CultuurActies

NIEUWS CultuurAkties

Welkom bij NIEUWS Cultuur Activiteiten in PUTTEN

 

Beste bezoeker, welkom op de site Kunst&Cultuur in Putten.


De site Kunst&Cultuur Putten is een particulier-initiatief. Wilt u meer weten over kunst, cultuur en kunstenaars in Bomendorp Putten op de Veluwe, dan bent u op de goede site. U vind hier alle TIPS, activiteiten en informatie van Cultuur Putten. Met de site Kunst&Cultuur Putten wil ik mij inzetten om het culturele klimaat in Putten verder uit te bouwen, te ondersteunen en te inspireren. De uitdaging zit in het verbinden van diverse activiteiten en disciplines op gebied van kunst en cultuur in Putten.


Heeft u vragen of wilt u meer weten over kunst en cultuur in Putten in zijn algemeenheid mail naar
;  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Met vriendelijke groet,
Kunst en cultuurliefhebber Suzanne Misset
Coördinator van kunst en cultuur Putten
Webmaster
www.kunstinputten.nl
tel. 0341-356665

Kies aan linkerkant uw andere favoriet.
 
=====

Extra NIEUWS: OPROEP
Het verhaal van Putten, in een muziektheatervoorstelling: ‘Van Klaagzang tot hoop’(werktitel)
In het kader van het Gelders Erfgoedfestival 2018 maakt Theaterhuis Wild Zwijn een muziektheatervoorstelling op locatie in Putten. Het vrouwtje van Putten komt tot leven……  Geen herdenking, maar een muziektheatervoorstelling waarin de razzia en de gevolgen daarvan wordt verteld vanuit het perspectief van de vrouwen en de kinderen. De voorstelling wordt uitgevoerd door volwassen én jeugdige toneelspelers. Zij vertellen hoe hun leven verder ging en hoe ze omgingen met het gemis en het verdriet, nadat hun mannen/vaders waren weggevoerd. Het leven ging door maar als één van de vrouwen, de rouwsluiers af wil doen en  de slingers wil ophangen om de verjaardag van haar kind te vieren, gaat dat toch te ver…..  Deze voorstelling die vanuit een ander perspectief het Puttens verhaal wil vertellen maakt ook de verbinding met andere dramatische momenten uit de geschiedenis, waarbij vrouwen en kinderen achterbleven en de mannen uit het dagelijks leven worden weggerukt onder invloed van de oorlogssituatie, zoals de Trojaanse oorlog (heel lang geleden) en de oorlog in Syrië (nog steeds). Het is de bedoeling dat Theaterhuis Wild Zwijn in deze voorstelling samen gaat werken met Puttens koren(liefst alle)  en muzikanten. Een paar koren zijn al enthousiast, maar wat zou het mooi zijn om een verbindend grenslied als slot te kunnen presenteren. Begin dit jaar is er gesproken met stichting Oktober44 , het Puttens Historisch genootschap en stichting Present (meedoen van statushouders); zij waren allen positief.

Script en Regie: Myriam Cloosterman – Productie: Elly van Geest. De voorstelling is nog niet af; we maken het samen af.

Ook voor het decor en de kostuums roept TWZ kunstenaars en experts op zich aan te melden om mee te doen met deze productie. Om de toneelrollen in te vullen geeft TWZ in januari en februari een speltraining* aan jeugd en volwassenen van 6 lessen van 1 uur. Ná afloop van deze training starten de repetities voor de voorstelling.

De muziektheatervoorstelling vindt plaats op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni 2018 in de buurt van het vrouwtje van Putten.

 

*Algemene speltrainingen voor kinderen en volwassenen die graag willen leren toneelspelen en mee willen doen met de voorstelling Van Klaagzang naar Hoop zijn: Dinsdagen: 16, 23, 30 jan. en 6, 13 en 20 febr.  19-20 uur: jeugd van 10-15 jaar / 20.30- 21.30 : volwassenen vanaf 16 jaar. Kosten: € 65,= jeugd; € 75,= volwassenen. Locatie: CC Stroud te Putten.

Aanmelden speltraining en voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  06-23196934

BLIJF ONS VOLGEN; WORDT VERVOLGD

 

 

==========

3 TOP historische-traditionele cultuurdagen in Putten:


*Koningsdag Putten
met traditionele Optocht!

Historie Oprichting Oranjevereniging.

In 1906, om precies te zijn op 6 september, werd door een ‘voorlopige commissie’ onder leiding van de heer W.E. v.d. Steur een vergadering belegd ter bespreking van de oprichting ‘eener vereniging ter viering van den 31en Augustus’. Gezien de positieve reacties van de aanwezigen, o.a. met een driewerf ‘leve de koningin’, werd de vergadering verder geleid door burgemeester Mr. W. Roosmale Nepveu en werd besloten tot oprichting van de ‘Oranjevereeniging’.

Voor meer info. www.oranjeverenigingputten.nl*Ossenmarkt 
Putten   
 

Deze traditionele najaarsmarkt (altijd op de 2e woensdag in oktober) al eeuwen oud en geeft een kijkje op het boerenleven van de Puttenaren vroeger. 
    

Geschiedenis: Van oudsher was de Putter Ossenmarkt een ontmoetingsplaats voor de boeren jongens en -deerns, die er elk jaar weer een 'bar drukke' en gezellige dag van wisten te maken. Ze waren dan in een uitgelaten stemming, want op die dag ontvingen de meiden en knechten van de baas hun jaargeld. Een heel jaar lang hadden zij dan op de boerderij hard gewerkt voor een gulden in de week en de kost. Vaak roggebrood en karnemelkse- of boekweitpap toe. Op zo'n Ossenmarkt werd de 'jaarwedde' uitbetaald. Voordat het avond was, waren veel dorpelingen en buurtbewoners al platzak...

Ossenmarkt had nog een andere belangrijke betekenis voor de boerenknechts en -meiden. Als ze van werkgever wilden veranderen, konden ze zich op de Ossenmarkt aan een nieuwe baas verhuren, want de markt was tevens een 'vrijmarkt'!
Deelname Puttense kunstenaars: Jan Mastenbroek en Adre van Beek, Houtcarven en Marjan Loman en Mary Oskam, schilderijen en etsen.
Voor meer informatie  
www.vvvputten.nl     
* Putten herdenkt, de razzia van 2 oktober 1944

De Weduwe van Putten, als vertegenwoordigster van de achtergebleven vrouwen, kijkt uit over de symbolische graven van de weggevoerde mannen.

Een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia is op 1 oktober 1949 door koningin Juliana onthuld. Het monument bestaat uit een herdenking-hof, ontworpen door prof. Bijhouwer, en een zandstenen beeld van Mari Andriessen (de "treurende weduwe", in de volksmond "het Vrouwtje van Putten" genoemd). Het verbeeldt een rouwende vrouw in klederdracht met een zakdoek in haar hand. Ze kijkt in de richting van de Oude Kerk, van waaruit de mannen werden weggevoerd.

Jaarlijks wordt op 2 oktober een stille herdenking bij het monument georganiseerd, die door honderden mensen wordt bijgewoond. Kransen worden gelegd door het college van B&W, de Stichting Oktober 44, representanten van de Puttense schooljeugd en enkele organisaties uit binnen- en buitenland. Er zijn geen sprekers. Een muziekkorps speelt stemmige muziek en een zangkoor zingt een paar verzen uit Psalm 84: Welzalig hij die al zijn kracht en hulp alleen van U verwacht, die kiest de wel-gebaande wegen. Deze verzen zongen de Puttense mannen voordat ze werden weggevoerd. Aan het einde van de herdenking speelt het muziekkorps het Wilhelmus. Ook hierbij wordt geen interactie vanuit het publiek verwacht uit piëteit met de nabestaanden en gevallenen.
 

  

5 Puttense culturele instellingen: Cultuur Erfgoed-Literair-Theater-Dans-Muziek

 

CULTUUR ERFGOED


*De molen "t Hert"
aan de Engweg Putten.

De molen "t Hert" herinnert aan de tijd waarin de korenvelden het beeld van de Puttereng bepaalden. Als een wachter stond de molen vroeger aan de ingang van het dorp uitziende naar het ogenblik waarop het graan kon worden gedorst. De molen hoorde bij de Puttereng en vormde het sluitstuk van een jaarlijks terugkerend proces van zaaien, maaien oogsten en dorsen. Levend van dezelfde wind die in de oneindige ruimte van de Puttereng het koren deed rijpen, wentelden de wieken zodat de miljoenen graankorrels door de molenstenen tot meel konden worden fijngemalen. Dat hele gebeuren van zaaien, maaien, oogsten en dorsen sprak tot de verbeelding van de Puttenaar. Van het verloop van die cyclus was hij afhankelijk. De boer had dan ook een grote eerbied voor het wonder dat zich elk jaar opnieuw in de Puttereng voltrok. Een wonder van de natuur. Een wonder van God, die wolken lucht en winden….wijst spoor en loop en baan…. Het zaaien, maaien, oogsten en dorsen riep bij hem beelden op uit de Bijbel, een boek dat er vol van stond.    

Rondleiding mogelijk door dit prachtig eeuwenoude monument van Putten, door het molenaars-team die u de molen aan het werk laat zien.  
voor meer informatie www.molenhethert.nl 


*Landgoed Schovenhorst  - 
 www.schovenhorst.nl  - Mooiste geheim van Putten.   https://www.youtube.com/watch?v=JTgxgvmbH1Q  
Alle bomen in Putten vertellen een verhaal, maar het zijn de bomen van Landgoed Schovenhorst die de mooiste verhalen vertellen. Het 160 jaar oude landgoed is beroemd om zijn vijf bomentuinen die in de 19e en 20e eeuw ontstonden als kwekerij- en bosbouwexperimenten met naaldbomen.
Lees verder

 

 

*De Mariahoeve

voor meer info: www.mariahoeveputten.nl/museum

 

 

*Museum De Tien Malen

voor meer informatie: www.detienmalen.nl  

 

 

 

*Putter Stoomgemaal

Van maart tot november werken de vrijwilligers op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur aan het onderhoud van het stoomgemaal. 

Zij geven u graag uitleg over de werking.
Tijdens de draaidagen is het gemaal geopend van 10.00 tot 16.00 uur en onder stoom vanaf 11.00 uur. 
De koffie met wat lekkers staat voor u klaar in de expositieruimte. 

voor meer info. www.putterstoomgemaal.nl 


 

 


*Stichting Puttens Historisch Genootschap

Voor meer informatie  http://www.phg-putten.nl 

 

 

 

*Stichting Oktober '44

De stichting heeft ten doel: Het levend houden voor het nageslacht van de geschiedenis van de gebeurtenissen in Putten gedurende de bezettingsjaren 1940-1945, in het bijzonder de gebeurtenissen op 1 en 2 oktober 1944 en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
voor meer informatie ga naar
  www.oktober44.nl

 

LITERAIR 

*Christelijke Bibliotheek de Aker

http://www.bibliotheekdeaker.nl


*Christelijke Bibliotheek Huinen

www.bibliotheekhuinen.nl

*De Bibliotheek Noordwest Veluwe - Vestiging Putten

www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl
THEATER

*Theaterhuis Wild Zwijn

PUTTEN - Het verhaal van Putten, in de muziektheatervoorstelling Van Klaagzang tot hoop'. In het kader van het Gelders Erfgoedfestival 2018 maakt Theaterhuis Wild Zwijn een muziektheatervoorstelling op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni 2018 in de buurt van het vrouwtje van Putten.
Scriptschrijver en regisseur Myriam Cloosterman vertelt: "Ik werd benaderd door het Gelders Erfgoedfestival en wil er iets moois van maken. Het wordt geen herdenking, maar een muziektheatervoorstelling waarin de razzia en de gevolgen daarvan wordt verteld vanuit het perspectief van de vrouwen en de kinderen. Voor vrouwen gaan alle praktische zaken altijd gewoon door. De kinderen moeten worden verzorgd en de was gedaan. Hoe ga je dan met verdriet om. De voorstelling wordt uitgevoerd door volwassen én jeugdige toneelspelers. We vertellen hoe hun leven verder ging en hoe ze omgingen met het gemis en het verdriet, nadat hun mannen waren weggevoerd. Het leven ging door maar als één van de vrouwen, de rouwsluiers af wil doen en de slingers wil ophangen om de verjaardag van haar kind te vieren, gaat dat toch te ver. Wanneer durf je weer vooruit te kijken."

Producent Elly van Geest vertelt: "Deze voorstelling die vanuit een ander perspectief het Puttens verhaal wil vertellen maakt ook de verbinding met andere dramatische momenten uit de geschiedenis, waarbij vrouwen en kinderen achterbleven en de mannen uit het dagelijks leven worden weggerukt onder invloed van de oorlogssituatie. Het is de bedoeling dat wij in deze voorstelling samenwerken met Puttense koren en muzikanten. Een paar koren zijn al enthousiast. Het is mijn droom dat alle koren meedoen. Het is niet ons ding maar van alle Puttenaren. Voor het decor en de kostuums roepen we kunstenaars en experts op zich aan te melden." Om de toneelrollen in te vullen geeft Theaterhuis Wild Zwijn in januari en februari een speltraining aan jeugd en volwassenen. Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  mob. 06-23196934 
*Cultuursalon 4.0 Putten
 
Cultuursalon 4.0 Putten presentatie-talkshow-regie&productie van kunst en cultuur (op de veluwe)
 
Myriam 
Cloosterman en Elly van Geest.
In 2017 gaat de cultuursalon on tour op verschillende locaties in Putten.

Voor meer informatie over het programma 2017  zie www.cultuursalonputten.nl

 

 

 

*Musicalvereniging Hoef & Zo!

  voor meer informatie ga naar; http://www.hoefenzo.nl/

 

 


*Theater Stroud   
   www.theaterstroud.nl 

 

PROGRAMMA 2018

Zaterdag 24 maart 2018   -   HET MOET ERUIT

Speelman & Speelman

De behoefte is groot: ze houden niets meer in en kroppen niets meer op. Er is niets meer wat ze tegenhoudt. Het moet er gewoon allemaal uit! En als het bij de Speelmannen eruit moe...

Zaal: Theaterzaal Stroud   Genre: Muzikaal Cabaret

Meer info >>

 

 

Vrijdag 6 april 2018   -  SPOT

Pieter Derks

In "Spot" keert Pieter Derks de wereld opnieuw binnenstebuiten. Van het kleinste leed tot het grootste nieuws; met rake grappen belicht hij alles van de andere kant.

Zaal:Theaterzaal Stroud   Genre: Cabaret

Meer info >>

 

Vrijdag 20 april 2018   -   FIËSTA

Pater Moeskroen

De feestelijke afsluiting van dit theaterseizoen wordt verzorgd door Neerlands fijnste folkband, Pater Moeskroen. ‘Fiësta’ belooft feest en een feest wordt het! Pater Moeskroen ver...

Zaal: Theaterzaal Stroud   Genre: Muziektheater

Meer info >>

*Toneelvereniging Ernst en Luim

http://www.ernstenluimputten.nl/

 

 
 

 

 

DANS

*De Puttense Boerendansers


De Puttense Boerendansers is een Folkloredans groep uit het dorp Putten gelegen op de Noord-West Veluwe. De dansers zijn gekleed in de dagelijkse boerendracht –het zogenaamde opknappersgoed- van rond 1900. Laat oude tijden op het platteland van de West-Veluwe herleven. Gestoken in klederdracht van rond 1900 en op klompen voeren zij streek gebonden liederen, dansen en voordrachten ten tonele. voor meer informatie  http://www.deputtenseboerendansers.nl  


MUZIEK


*A-capella kleinkoor Pavane     
https://www.facebook.com/pg/Kleinkoor-Pavane-527963820732766/videos/?ref=page_internal

Kleinkoor Pavane bestaat uit 22 leden/zangers, dirigent Hetty van Beek.
Het repertoire is voornamelijk a capella en bestaat grotendeels uit klassiek repertoire van 1500 tot heden.

Voor meer info. tel. 0341-422 726 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
*Christelijk Vocaal Ensemble “Vaya con Dios” 

voor meer informatie: http://www.vayacondios.eu/

 *Christelijk Kinderkoor “De Fonteintjes” & Tienerkoor “Viva-Vox”.

http://fonteintjes-vivavox.jouwweb.nl

 *Christelijke Oratorium Vereniging Putten

voor meer informatie: www.covputten.nl 

 
*Christelijk Interkerkelijk Mannenkoor Fontanus 

5 mei 2018 Bevrijdingsconcert

 voor meer informatie:   http://www.mannenkoorfontanus.nl/ 

 


 


*Christelijk Koor Jedid-Jah Putten

NIEUWS: Concert: Zaterdag 24 maart 2018 hopen wij onze medewerking te verlenen aan het concert met Christelijk Gemengd Koor De Lofstem, Putten. voor meer informatie http://www.jedid-jah.nl/
*Christelijke Gemengde Zangvereniging
Tot Nut en Genoegen Putten  

voor meer informatie: http://www.totnutengenoegen-putten.nl 
*De Veluwsche Sanghertjes

 foto van Jan Marien Evers
Naast het kinderkoor is ook het tienerkoor Viva, het vocaal damesensemble Viva Voce en het vaderkoor.
Voor meer informatie:  
http://www.develuwschesanghertjes.nl/ *Fanfarecorps en Drumband Excelsior Putten

http://www.fanfarecorpsexcelsior.nl/

 

 

 

*Gemengde Zangvereniging 'De Lofstem'.

foto: René de Ruiter
NIEUWS:

Concert zaterdag 14 april 2018 | 20:00 u

Wie: Verenigde Veluwse Koren

Locatie: Hervormd Herstelde Kerk, Henslare 2, Putten

i.s.m. het Elspeets Mannen Ensemble, o.l.v. Dick van Asselt

Voor meer informatie:  http://www.verenigdeveluwsekoren.nl/koorinfo/gemengde-zangvereniging-de-lofstem/    

 
*Interkerkelijk Gospelkoor Born Again Putten

Born Again is in 2001 gestart door een enthousiaste groep mensen, bestaande uit ongeveer 50 leden. We treden regelmatig op in kerst-, jubileum- en andere concerten of een sing-in en doen dat met veel plezier. Wij zijn een christelijk gemengd koor dat graag via het zingen ons geloof wil uitdragen. Serieus studeren vinden wij belangrijk maar ook gezelligheid en saamhorigheid staan hoog in het vaandel.
Voor meer informatie, http://www.gospelkoorbornagain.nl
 *Puttens Mannenkoor

http://www.puttensmannenkoor.nl/

 *Shantykoor “De Kajuitzangers” Putten,

bestaat sinds 2002 en maakte deel uit van Watersportvereniging "Nulde". Al weer enkele jaren functioneert het koor geheel zelfstandig. Ze begonnen met 12 man als winteractiviteit en na vijf jaar was het uitgegroeid tot een koor met ruim 40 manschappen, allen zeevarende op zoet, zout, brak en troebel water. Op onze optredens nemen we u mee over ruige zeeën en woelige baren. Zing, klap en geniet mee, van die mooie liedjes over de zee.

Voor meer informatie,  http://www.dekajuitzangers.nl


*Stichting Randmeerconcerten

Randmeerconcert 24 maart 2018, 20.00 uur. Kasteel De Vanenburg  Vanenburgerallee 13 Putten. 

Doris Hochscheid  -  Cello, Frans van Ruth – Piano.
Richard Strauss – Sonate op.6

Jo van den Booren - Sonate ‘Soiron’ op. 183

George Hendrik Witte - Sonate op. 15


Doris Hochscheid en Frans van Ruth presenteren weer een nieuw ontdekt werk van een Nederlandse componist, geschreven aan het einde van de 19e eeuw.

Deze keer is dat de sonate op.15 van George Hendrik Witte uit 1882. Witte werd in 1843 geboren in Utrecht en kreeg muzieklessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en later aan het Conservatorium van Leipzig van o.a. Carl Reinecke en Ignaz Moscheles. Witte is daarna in Duitsland gebleven en werd in 1905 aan de Essener Musikverein benoemd tot ‘Professor Musik’.
Een jaar voor het uitkomen van de cellosonate van Witte, schreef Richard Strauss zijn cellosonate op. 6 (1881). Dit jeugd-werk, hij was nog maar 17 jaar, herzag hij in 1883. Strauss moest zijn eigen stijl nog ontwikkelen. De finale herschreef hij volledig. Dit is de versie die we vanavond horen. De invloeden van Mendelssohn en Brahms zijn overduidelijk aanwezig. Tussen deze twee grote sonates hoort u een compositie van Jo van den Booren die hij speciaal voor Doris en Frans heeft geschreven.
Kijk voor meer informatie op www.randmeerconcerten.nl

 


*THA-Putten  
(Trekzak, Harmonica, Accordeon) en Bigband Putten

THA-Putten verzorgt de muzieklessen in MFC de Stroud op de vrijdag van 12.00 uur tot 17.30 uur. Wij geven les op accordeon, Steirische Harmonica, harmonica, keyboard, piano, trompet, trombone, bariton, hoorn en gitaar tegen verenigingsprijzen.

BigBand-Putten repeteert op de vrijdagmorgen in de even weken, van 09.45 uur tot 11.45 uur. De repetities worden gehouden in MFC de Stroud, Brinkstraat 91, 3881 BP in Putten.
Stichting muziekeducatie - Gelderland, De Cloese 110, 7339CR Ugchelen  -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   tel 055-5336439 of  0653967951

het adres voor: THA-Putten, BigBand Putten. Kijk voor meer informatie op   www.muziekeducatie-gelderland.nl

 *'t Zuiderkoor

meer informatie:  http://www.zuiderkoor.nl/ 

   *Veluws Jeugd Ensemble

www.mariekebooy.nl