NIEUWS CultuurAkties

Welkom bij NIEUWS Cultuur Activiteiten in PUTTEN

 

Beste bezoeker, welkom op de site Kunst&Cultuur in Putten.
Wilt u meer weten over kunst, cultuur en kunstenaars in Bomendorp Putten op de Veluwe, dan bent u op de goede site. U vind hier alle TIPS, activiteiten en informatie van Cultuur Putten. Met de site Kunst&Cultuur Putten wil ik mij inzetten om het culturele klimaat in Putten verder uit te bouwen, te ondersteunen en te inspireren. De uitdaging zit in het verbinden van diverse activiteiten en disciplines op gebied van kunst en cultuur in Putten.


Heeft u vragen of wilt u meer weten over kunst en cultuur in Putten in zijn algemeenheid  
mail  naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Met vriendelijke groet,
Suzanne Misset
Coördinator en Webmaster van kunst en cultuur Putten site  
www.kunstinputten.nl
tel. 0341-356665

Kies aan linkerkant uw andere favoriet.
 

=======

*2024 Karelien Druijff - Cultuurmakelaar Putten 

Heb je een cultureel idee voor Putten? Wil je iets organiseren met jouw vereniging maar je weet niet hoe en met wie. Neem dan contact op met onze cultuurmakelaar Karelien via: mob.tel.  06 150 12 325  -  E-mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   Zij helpt je graag verder, ok voor het meedenken met de subsidieaanvraag en over andere fondsen. 

Nog meer willen weten over aanvragen:  Incidentele subsidie- en Structurele subsidie cultuur, ga naar:  https://www.putten.nl/Inwoners/Subsidies/Kunst_Cultuur 

 *2024 
Ook aanvragen GIFT bij Kringloopwinkel Overnodig, Achterstraat 77, 3882 AE Putten.

e-mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   -   Telefoon: winkel: 0341 356162

Giften aanvragen aan lokale doelen

De “winst” die wij als vereniging genereren wordt door ons besteed aan goede doelen in de regio Putten. Op deze manier hebben we de afgelopen jaren vele goede doelen de helpende hand geboden. De diversiteit van de activiteiten is zeer uiteenlopend. Met onderstaande link kunt u een aanvraag formulier downloaden, waarmee u giften kunt aanvragen. Voor de beoordeling van uw aanvraag heeft het bestuur een aantal criteria. Als u daar meer over wilt weten, neem dan zelfs contact met ons op. Aanvraagformulier  www.kringloopovernodig.nl

===


 

TOP 3 HISTORISCHE-TRADITIONELE CULTUURDAGEN in Putten:


*Koningsdag 27 april Putten
met traditionele Optocht! 

Historie Oprichting Oranjevereniging.

In 1906, om precies te zijn op 6 september, werd door een ‘voorlopige commissie’ onder leiding van de heer W.E. v.d. Steur een vergadering belegd ter bespreking van de oprichting ‘eener vereniging ter viering van den 31en Augustus’. Gezien de positieve reacties van de aanwezigen, o.a. met een driewerf ‘leve de koningin’, werd de vergadering verder geleid door burgemeester Mr. W. Roosmale Nepveu en werd besloten tot oprichting van de ‘Oranjevereeniging’.

Voor meer info. www.oranjeverenigingputten.nl*Ossenmarkt in 
Putten -  
Oude tijden herleven in het centrum van Putten

Deze traditionele najaarsmarkt (altijd op de 2e woensdag in oktober) al eeuwen oud en geeft een kijkje op het boerenleven van de Puttenaren vroeger. 

    

Geschiedenis: Van oudsher was de Putter Ossenmarkt een ontmoetingsplaats voor de boeren jongens en -deerns, die er elk jaar weer een 'bar drukke' en gezellige dag van wisten te maken. Ze waren dan in een uitgelaten stemming, want op die dag ontvingen de meiden en knechten van de baas hun jaargeld. Een heel jaar lang hadden zij dan op de boerderij hard gewerkt voor een gulden in de week en de kost. Vaak roggebrood en karnemelkse- of boekweitpap toe. Op zo'n Ossenmarkt werd de 'jaarwedde' uitbetaald. Voordat het avond was, waren veel dorpelingen en buurtbewoners al platzak...

Ossenmarkt had nog een andere belangrijke betekenis voor de boerenknechts en -meiden. Als ze van werkgever wilden veranderen, konden ze zich op de Ossenmarkt aan een nieuwe baas verhuren, want de markt was tevens een 'vrijmarkt'!
Voor meer informatie  
www.vvvputten.nl     
* Putten herdenkt, de razzia van 1 en 2 oktober 1944
   
De Weduwe van Putten, als vertegenwoordigster van de achtergebleven vrouwen, kijkt uit over de symbolische graven van de weggevoerde mannen.

 

Jaarlijks wordt op 2 oktober een stille herdenking bij het monument georganiseerd, die door honderden mensen wordt bijgewoond. Kransen worden gelegd door het college van B&W, de Stichting Oktober 44, representanten van de Puttense schooljeugd en enkele organisaties uit binnen- en buitenland. Er zijn geen sprekers. Een muziekkorps speelt stemmige muziek en een zangkoor zingt een paar verzen uit Psalm 84: Welzalig hij die al zijn kracht en hulp alleen van U verwacht, die kiest de wel-gebaande wegen. Deze verzen zongen de Puttense mannen voordat ze werden weggevoerd. Aan het einde van de herdenking speelt het muziekkorps het Wilhelmus. Ook hierbij wordt geen interactie vanuit het publiek verwacht uit piëteit met de nabestaanden en gevallenen. 

 

foto: Hans Hoorman tekst: Henk Vaessen

 Kracht uit putten

Het verleden onder ogen zien

en van daaruit


naar de toekomst kijken


de vrijheid te benutten

om elkaar de hand te reiken

dat is wat je noemt


kracht uit Putten.  


5 Puttense culturele instellingen: Cultuur Erfgoed-Literair-Theater-Dans-Muziek

 

CULTUUR ERFGOED

 

*HistoriePutten van Jan van de Kraats
De website HistoriePutten
https://historieputten.vandekraats.com/ bevat bijna 50 achtergrond verhalen over boerderijen en “kastelen” in de gemeente Putten. Veel informatie hierover lag nog verborgen in de archieven en was nog niet eerder aan het licht gebracht. Ook waar ze precies lagen krijgt aandacht. De oudste kadastrale kaart van Putten uit 1832 is ingekleurd naar grondgebruik en voorzien van boerderij- en veldnamen. Vooral de polder Arkemheen was een rijke bron van die laatste. De kaart is inzoombaar en daarnaast beweegt een andere kaart mee. Dat kan een recente luchtfoto zijn of een andere oude kaart. Zo is te zien wat er zich nu op die oude plek bevindt. Andersom is te zien wat er vroeger was op de plek van bijvoorbeeld uw huidige woning. In Putten gaat, begrijpelijk, veel aandacht naar de Tweede Wereldoorlog. Het doel van de auteur is om het historisch besef ook verder te laten reiken. Een belangrijke aanleiding was dat de gemeente Putten het bestaan van zijn boerderij met een historie van meer dan 1000 jaar niet wilde erkennen. Zo is er toch nog iets positiefs uit voortgekomen waar u van kunt profiteren.*De molen "t Hert"
aan de Engweg Putten.
   

De molen "t Hert" herinnert aan de tijd waarin de korenvelden het beeld van de Puttereng bepaalden. Als een wachter stond de molen vroeger aan de ingang van het dorp uitziende naar het ogenblik waarop het graan kon worden gedorst. De molen hoorde bij de Puttereng en vormde het sluitstuk van een jaarlijks terugkerend proces van zaaien, maaien oogsten en dorsen. Levend van dezelfde wind die in de oneindige ruimte van de Puttereng het koren deed rijpen, wentelden de wieken zodat de miljoenen graankorrels door de molenstenen tot meel konden worden fijngemalen. Dat hele gebeuren van zaaien, maaien, oogsten en dorsen sprak tot de verbeelding van de Puttenaar. Van het verloop van die cyclus was hij afhankelijk. De boer had dan ook een grote eerbied voor het wonder dat zich elk jaar opnieuw in de Puttereng voltrok. Een wonder van de natuur. Een wonder van God, die wolken lucht en winden….wijst spoor en loop en baan…. Het zaaien, maaien, oogsten en dorsen riep bij hem beelden op uit de Bijbel, een boek dat er vol van stond.
    
Rondleiding mogelijk door dit prachtig eeuwenoude monument van Putten, door het molenaars-team die u de molen aan het werk laat zien.  
voor meer informatie www.molenhethert.nl 


*Landgoed Schovenhorst  - 
 www.schovenhorst.nl  - Mooiste geheim van Putten.
Alle bomen in Putten vertellen een verhaal, maar het zijn de bomen van Landgoed Schovenhorst die de mooiste verhalen vertellen. Het 160 jaar oude landgoed is beroemd om zijn vijf bomentuinen die in de 19e en 20e eeuw ontstonden als kwekerij- en bosbouwexperimenten met naaldbomen. 

 

 

*De Mariahoeve

voor meer info: www.mariahoeveputten.nl/museum

 

 

*Historisch Museum "De Tien Malen"

“Wees welkom” Zo hebben we het vaak geleerd. Maar dat geldt zeker voor ons museum.
Open elke woensdag- en zaterdagmiddag van 13.30 - 16.30 uur.

voor meer informatie: www.detienmalen.nl  

 

 

 

*Putter Stoomgemaal

U bent in het voorjaar weer van harte welkom om ons stoomgemaal te komen bewonderen. Van maart tot november werken de vrijwilligers op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur aan het onderhoud van het stoomgemaal. Zij geven u graag uitleg over de werking. Tijdens de draaidagen is het gemaal geopend van 10.00 tot 16.00 uur en onder stoom vanaf 11.00 uur. De koffie met wat lekkers staat voor u klaar in de expositieruimte. Voor de kinderen is er limonade en een snoepje van de stoomkabouter. En je kunt zelfs een echt stookdiploma verdienen! De toegang is gratis, maar een donatie is natuurlijk meer dan welkom! Het gemaal is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook is er een invalidentoilet aanwezig. Fietsen en wandelen door een uniek stukje Nederland. voor meer info. www.putterstoomgemaal.nl 


 

*STROUD Putten  -  Cultuur, Zorg en Welzijn

Dat is Stroud, een ontmoetingsplek voor iedereen! Brinkstraat 91 in Putten. voor meer informatie; www.stroud.nl 

 *Stichting Puttens Historisch Genootschap
 (Dorpsstraat 22 centrum Putten)

PHG Boekenmarkt is open elke woensdag, Vrijdag en Zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Bent u er nog niet geweest?

U bent hartelijk welkom op de PHG Boekenmarkt, een locatie voor elke boeken-liefhebber en -verzamelaar.

De Boekenmarkt heeft een uitgebreide collectie tweedehands boeken (meer dan 10.000 boeken) van literatuur, reizen, (streek)romans, koken, mens en maatschappij, hobby, kinder-/jeugd, poëzie tot religie. Niet te vergeten, onze gezellige stamtafel. De inkomsten zijn volledig bestemd voor de beide musea in Putten (Historisch Museum “De Tien Malen” en Museumboerderij “Mariahoeve”). Wees welkom en sla uw slag! P.S. Als u gaat opruimen zijn uw boeken van harte welkom bij de PHG Boekenmarkt. Voor meer informatie  http://www.phg-putten.nl 

 

 

 

*Stichting Oktober '44

De stichting heeft ten doel: Het levend houden voor het nageslacht van de geschiedenis van de gebeurtenissen in Putten gedurende de bezettingsjaren 1940-1945, in het bijzonder de gebeurtenissen op 1 en 2 oktober 1944 en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
voor meer informatie ga naar
  www.oktober44.nl

 

LITERAIR 

*Christelijke Bibliotheek de Aker

http://www.bibliotheekdeaker.nl


*Christelijke Bibliotheek Huinen

www.bibliotheekhuinen.nl

*De Bibliotheek Noordwest Veluwe - Vestiging Putten

www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl
THEATER*Cultuur in de Kas   meer info. www.cultuurindekas.nl 

 

*Musicalvereniging Hoef & Zo!

  voor meer informatie ga naar; http://www.hoefenzo.nl/

 

*Toneelvereniging Ernst en Luim    http://www.ernstenluimputten.nl/


*Merels's Musicals 
 Zing, dans en acteer

Mijn naam is Merel en ik geef musicalles aan kinderen van 4 tot 10 jaar en privé zangles en pianoles aan kinderen van 5 tot 18 jaar.

Musical geeft zelfvertrouwen, kracht en heel veel plezier!

Dus ik zeg: Laten we snel beginnen!
meer info ga naar 
https://www.merelsmusicals.nl*Theater Stroud      www.theaterstroud.nl 

 

DANS

*De Puttense Boerendansers


De Puttense Boerendansers is een Folkloredans groep uit het dorp Putten gelegen op de Noord-West Veluwe. De dansers zijn gekleed in de dagelijkse boerendracht –het zogenaamde opknappersgoed- van rond 1900. Laat oude tijden op het platteland van de West-Veluwe herleven. Gestoken in klederdracht van rond 1900 en op klompen voeren zij streek gebonden liederen, dansen en voordrachten ten tonele. voor meer informatie  http://www.deputtenseboerendansers.nl  


MUZIEK


*A-capella kleinkoor Cantiamo Putten


Kleinkoor Cantiamo - dirigent Hetty van Beek, het koor zingt voornamelijk a capella, licht klassieke en moderne liederen in verschillende talen.
voor meer info. www.cantiamo-putten.nl  *Christelijk Kinderkoor “De Fonteintjes” & Tienerkoor “Viva-Vox”.
http://fonteintjes-vivavox.jouwweb.nl

 

 


*Christelijk Interkerkelijk Mannenkoor Fontanus 

 voor meer informatie:   http://www.mannenkoorfontanus.nl/ 

 


 


*Christelijk Koor Jedid-Jah Putten

voor meer informatie http://www.jedid-jah.nl/
*Christelijke Gemengde Zangvereniging
Tot Nut en Genoegen Putten

voor meer informatie: http://www.totnutengenoegen-putten.nl *Kinder en tienerkoor De jonge Luitjes

meer info https://dejongeluitjes.worldpress.com 
*De Veluwsche Sanghertjes

 foto van Jan Marien Evers
Naast het kinderkoor is ook het tienerkoor Viva, het vocaal damesensemble Viva Voce en het vaderkoor.
Voor meer informatie:  
http://www.develuwschesanghertjes.nl/ *Fanfarecorps en Drumband Excelsior Putten

http://www.fanfarecorpsexcelsior.nl/

 

 

 

*Gemengde Zangvereniging 'De Lofstem'.

foto: René de Ruiter

Voor meer informatie:  http://www.verenigdeveluwsekoren.nl/koorinfo/gemengde-zangvereniging-de-lofstem/    

 
*Interkerkelijk Gospelkoor Born Again Putten

Born Again is in 2001 gestart door een enthousiaste groep mensen, bestaande uit ongeveer 50 leden. We treden regelmatig op in kerst-, jubileum- en andere concerten of een sing-in en doen dat met veel plezier. Wij zijn een christelijk gemengd koor dat graag via het zingen ons geloof wil uitdragen. Serieus studeren vinden wij belangrijk maar ook gezelligheid en saamhorigheid staan hoog in het vaandel.

Voor meer informatie, http://www.gospelkoorbornagain.nl *Puttens Mannenkoor

http://www.puttensmannenkoor.nl/

 *Shantykoor “De Kajuitzangers” Putten,

bestaat sinds 2002 en maakte deel uit van Watersportvereniging "Nulde". Al weer enkele jaren functioneert het koor geheel zelfstandig. Ze begonnen met 12 man als winteractiviteit en na vijf jaar was het uitgegroeid tot een koor met ruim 40 manschappen, allen zeevarende op zoet, zout, brak en troebel water. Op onze optredens nemen we u mee over ruige zeeën en woelige baren. Zing, klap en geniet mee, van die mooie liedjes over de zee.

Voor meer informatie,  http://www.dekajuitzangers.nl


*Stichting Randmeerconcerten

Kijk voor meer informatie op www.randmeerconcerten.nl

 


*THA-Putten  
(Trekzak, Harmonica, Accordeon) en Bigband Putten

THA-Putten verzorgt de muzieklessen in MFC de Stroud op de vrijdag van 12.00 uur tot 17.30 uur. Wij geven les op accordeon, Steirische Harmonica, harmonica, keyboard, piano, trompet, trombone, bariton, hoorn en gitaar tegen verenigingsprijzen.

BigBand-Putten repeteert op de vrijdagmorgen in de even weken, van 09.45 uur tot 11.45 uur. De repetities worden gehouden in MFC de Stroud, Brinkstraat 91, 3881 BP in Putten.
Stichting muziekeducatie - Gelderland, De Cloese 110, 7339CR Ugchelen  -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   tel 055-5336439 of  0653967951

het adres voor: THA-Putten, BigBand Putten. Kijk voor meer informatie op   www.muziekeducatie-gelderland.nl

 *'t Zuiderkoor

meer informatie:  http://www.zuiderkoor.nl/ 

   *Veluws Jeugd Ensemble

www.mariekebooy.nl