Mayella

Mayella

Mayella Geskus – na een lerarenopleiding (1964-1968) volgde zij de Academie Utrecht ABKU (1984-1990) richting monumentaal textiel en beeldhouwen. “Mijn werk is een illustratie bij een niet verteld verhaal. Het is aan de kijker dat verhaal te bedenken. Een bron van inspiratie zijn de reizen die ik maak. Vooral oude architectuur boeit me en daarin de details. De natuur is ook een bron van inspiratie. Ik werk in verschillende materialen, afhankelijk van het onderwerp, met een lichte voorliefde voor hout en metaal. Ook schilder ik met acryl op doek en soms op papier. Regelmatig maak ik drieluiken of werk dat uit meerdere doeken bestaat. Dan is het onderwerp niet te vangen in één schilderij en moet er een tweede en derde deel bij. Maakte ik in het begin schilderijen n.a.v. een thema, b.v. “Inperking”, in abstracte vormentaal, of “Omhulsel”, later werd ik vooral geraakt door de natuur of architectuur. Door foto`s van verschillende objecten in één schilderij te verwerken ontstaat een nieuw geheel, veelal met herkenbare elementen. Voor mij roepen ze direct herinneringen op aan een verblijf elders. Het kleurgebruik is in de loop der tijd uitbundiger geworden en de voorstelling realistischer”. Zij exposeerde reeds op tal van plaatsen.

 

Zie: www.mayella-geskus.kunstinzicht.nl 

Putten: “Waakzaam Hert” van Puttense Beeldende kunstenaar Mayella Geskus

   
Vrijdag 1 november 2019 onthulde wethouder Roelof Koekkoek samen met kunstenaar Mayella Geskus het winnende ontwerp van een Puttens edelhert. Het kunstwerk krijgt na de herinrichting van het Fontanusplein een prominente plaats op het plein.


Oproep: 
Begin dit jaar riep de gemeente Putten kunstenaars op om ontwerpen in te dienen voor een nieuw Puttens edelhert op het Fontanusplein. Het nieuwe kunstwerk is de opvolger van het Puttense hert dat sinds 1978, tijdens de opening van het gemeentehuis destijds, op een sokkel op het Fontanusplein stond. Door de kwetsbaarheid van het kunstwerk staat dat hert sinds 2017 in de hal van het gemeentehuis.


Anonieme jurering: 
De jurering, van de door Cultuurkust begeleidde kunstwedstrijd, was volstrekt anoniem. Uit de 14 ingediende ontwerpen selecteerde een publieksjury 5 ontwerpen. Deze 5 ontwerpen zijn vervolgens beoordeeld door een vakjury. De vakjury heeft op haar beurt een advies uitgebracht aan het college van burgemeester en wethouders, waarop het college de winnaar koos. Het winnende ontwerp was zowel door de publieksjury als de vakjury benoemd tot voorkeursontwerp en het college kwam tot eenzelfde besluit.


Puttense winnares: 
Wethouder Koekkoek is opgetogen over het ontwerp én de uitslag: “Pas na besluit van het college hoorden we dat het verkozen ontwerp door een Puttense is gemaakt. En dat in een sterk concurrentieveld met gerenommeerde kunstenaars uit het hele land. Dat maakt deze uitslag bijzonder.” Beeldend Kunstenaar Mayella Geskus over haar werk: “Het edelhert is een mooi symbool van de ons omringende natuur. Het is één van de kenmerken van ons dorp en tevens een trekpleister voor zowel inwoners als gasten.”

 
Uitgangspunt voor Mayella was een geheel nieuw hert. ,,Het mocht absoluut niet lijken op het oude bronzen hert, of het houten hert op de rotonde bij Ermelo. Een springend hert vind ik ook niet fijn. Dat geeft aan dat het hert moet vluchten. Ik wilde ook geen burlend hert. Dat heeft iets agressiefs. Hij daagt dan een tegenstander uit. Ik heb gekozen voor een waakzaam hert. Een dier dat ophoudt met grazen en jou in het vizier houdt. Het dier is daarbij ook snel en zelfvoorzienend, hij kan zelf zijn kostje bij elkaar scharrelen.’’


Het ontwerp “Waakzaam Hert” is transparant. Het is een lineaire figuur, bestaande uit twee niet geheel samenvallende delen, die driedimensionaliteit moeten uitdrukken. Het is een luchtig beeld geworden. Wat dit beeld iets extra’s geeft, is de schaduwwerking. Bij zon of verlichting geeft het een mooie schaduw waardoor het zichzelf verdubbelt. Dat levert een spannend beeld op, want doordat de zon draait ontstaat er telkens een andere schaduw.

Opleiding: Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht, afd. Monumentaal Textiel en Beeldhouwen.


Zij exposeert regelmatig  waaronder:
"Kunst in het kerkje" te Velp
Keukenhof in Lisse
Beelden buiten in Amsterdam Z.O.

Beeldententoonstelling "Dialoog" Landgoed Schovenhorst te Putten
BeeldenExpo “Zomerbeleving” in Beeldentuin SAN in Putten

Galerie "Meneer de Vries" te Harderwijk
Hotel Hof van Putten
Vlindertuin bij Minigolf Terra Nova in Putten

Mayella is mede oprichtster van de Atelierroute Putten (1998) en is organisator/initiatieneemster en deelneemster van Project Land Art Putten (2012 tot 2015). meer informatie: tel. 0341-352764 of mail naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.