NIEUWS KunstAkties

Welkom bij NIEUWS Kunst Activiteiten in Putten.

Beste bezoeker, welkom op de site Kunst&Cultuur in Putten.


De site Kunst&Cultuur Putten is een particulier-initiatief. Wilt u meer weten over kunst, cultuur en kunstenaars in Bomendorp Putten op de Veluwe, dan bent u op de goede site. Met de site Kunst&Cultuur Putten wil ik mij inzetten om het culturele klimaat in Putten verder uit te bouwen, te ondersteunen en te inspireren. De uitdaging zit in het verbinden van diverse activiteiten en disciplines op gebied van kunst en cultuur in Putten.
Heeft u vragen of wilt u meer weten over kunst en cultuur in Putten in zijn algemeenheid mail naar;  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Met vriendelijke groet,

Kunst en cultuurliefhebber Suzanne Misset
Coördinator van kunst en cultuur Putten
Webmaster
www.kunstinputten.nl
tel. 0341-356665

Kies aan linkerkant uw andere favoriet.

=====

Gemeente schrijft wedstrijd uit voor ontwerp nieuw hert

31-01-2019, 12:14 | Van de redactie

 

PUTTEN Putten krijgt een nieuw hert als vervanging van het hert dat in 1978 door beeldhouwer Gerard Overeem is ontworpen bij de oplevering van het gemeentehuis. Mensen met een creatieve geest kunnen meedoen aan de prijsvraag die door het college van burgemeester en wethouders is uitgeschreven.

Wijnand Kooijmans

Het hert van Overeem is in 2017 van de sokkel gehaald vanwege roestvorming aan het frame. Het hert is weliswaar gerepareerd en gerestaureerd, maar valt niet meer buiten te plaatsen. Het kunstwerk heeft een plek gevonden in de representatieve hal van het gemeentehuis.

WENS In het kader van de renovatie van het gemeentehuis en de herinrichting van het Fontanus- en Kerkplein is de wens uitgesproken een nieuw hert te ontwerpen en te plaatsen. Iedereen met een creatieve geest, zoals kunstenaars, architecten en beeldhouwers mogen een nieuw kunstobject met een Puttens hert ontwikkelen.

Bij de inzending moet wel worden voldaan aan een aantal eisen. Er moet een offerte worden bijgevoegd met een toelichting van de visie op het object, de relatie van het kunstobject met de omgeving, de duurzaamheid van materialen en een voorstelling van het object. Dat mag een ontwerpschets zijn, een tekening, maquette of foto.

PUBLIEKSJURY Uit de offertes wordt door een publieksjury een lijst gemaakt van maximaal vijf ontwerpen. De publieksjury wordt samengesteld door Cultuurkust en vertegenwoordigd een brede afspiegeling van de inwoners van Putten. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld leeftijd, ondernemer, winkelier, inwoner en kunstliefhebber.

Uit de vijf ontwerpen van de publieksjury wordt een winnend ontwerp gekozen door een vakjury met daarin ook gemeentebestuurders. Deelnemers aan de prijsvraag kunnen tot 1 maart hun ontwerp inzenden. Hierna dient hij voor 1 juni het werk verder uit te werken. In de maand juni wordt de inwoners van Putten gevraagd hun voorkeur voor een ontwerp uit te spreken waarna in juli het winnende ontwerp wordt gekozen door de vakjury.

ONTWERP Voor het kunstobject is een bedrag beschikbaar van maximaal 25.000 euro. Dit bedrag is wel exclusief kosten voor plaatsing en het voorbereidende grondwerk. Inschrijvers ontvangen geen onkostenvergoeding of premie voor hun ontwerp.

Door de Stichting Oktober'44 is recent in een gesprek met de gemeente gevraagd of het mogelijk is om bij de uitwerking van het centrumplan ook de razzia (meer) zichtbaar te maken. Ideeën hiervoor moeten, zo geeft het college aan, nog worden uitgewerkt. Gedacht wordt aan een zichtbare herinnering (kunstobject) op het Kerkplein of in de winkelstraten door bijvoorbeeld zichtbaar/tastbaar te maken waar de mannen gevangen zijn gezet. Maar ook moet worden aangegeven hoeveel mannen zijn gedeporteerd en welke route ze vanaf de kerk hebben afgelegd naar het station. Meer info www.cultuurputten.nl

 

*LET OP: De exposities in de Kunstkelder van het gemeentehuis Putten verhuist tijdelijk naar School Veenhuizerveld i.v.m. een grootschalige verbouwing van het gemeentehuis. 

   school Veenhuizerveld, Veenhuizerveldweg 30, 3881 RG Putten.

 Expositie van 26 april t/m 25 mei 2019
Exposanten zijn, Alice Speelman-Kruithof en Henny Verburgt-Tomassen met schilderijen en Karen Lok met keramiek.
      

meer informatie ga naar kopje: Kunstkelder Gemeentehuis

 *Atelierroute Putten 2019
 Van 31 mei t/m 2 juni 2019 (Hemelvaartweekend) komen kunstliefhebbers weer uitgebreid aan hun trekken tijdens de Atelierroute in Putten. Al 22 jaar trekt dit evenement kunstliefhebbers uit Putten en wijde omgeving.
 

Puttense kunstenaars exposeren hun werk, de meesten in hun eigen atelier. Voor liefhebbers een uitgelezen kans om de kunstenaars in hun dagelijkse werkruimte op te zoeken en een ruime verzameling van hun werk te bezichtigen. In sommige ateliers zorgen gastkunstenaars voor nog meer diversiteit. Op circa tien locaties is werk te zien van zo’n 25 kunstenaars. Dit jaar wordt er gewerkt met het thema ‘Kwetsbaarheid’. voor meer info ga naar kopje: Atelierroute Putten 

 *Beleving en Inspiratie in Beeldentuin SAN.
Expo kunstinstallaties en objecten in Beeldentuin SAN. U maakt een zoektocht naar de Verhalen over de kunstinstallaties en objecten waar beleven en ontdekken centraal staan. U kunt door de kunstinstallaties lopen, er in te zitten en er te zijn! Een bijzondere bruisende inspirerende plek. Laat u inspireren en verrassen! Er exposeren ook andere kunstenaars. 
Houd u van Kunst, Hout en Duurzaam kom dan kijken naar de Poortwachter Rama-San bij Atelier/Galerie en Beeldentuin San. Bent u benieuwd Wie, Wat en Waarom de Poortwachter Rama-San er is!!?? Wees welkom. Hij is gemaakt door professional Wood Carver Jan Mastenbroek uit Putten. Er staan nog meer beelden van Jan Mastenbroek in de beeldentuin SAN.

 SansBoomSieraad verwijst aan oude vruchtbaarheidssymbolen en het menselijk lichaam!

Elke dag open op afspraak tel. 0341-356665 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Rondleiding mogelijk (max.10 pers.). De tijdsinvulling daarvan gaan in overleg met de belangstellenden. Ook leuk voor een bezoekje met familie/vrienden/kennissen. www.ateliersan.nl *OPEN ATELIER voor 7 Puttense kunstenaars in de voormalige school Veenhuizerveld.
 
   
Belangstellenden kunnen de ateliers bezoeken en contact opnemen met: 

Mayella Geskus- tel. 0341-352764

Madelon Weinberger – mob. 06-14515474  

Klaas Borggreve

Machalien Ringelberg mob. 06-40650778
Wim Filius - tel. 0341-351120,
Riekje Luitjes – tel. 0341-355379
Gesina Bakker- mob. 06-53495357
Rinske Dietz 

U bent van harte welkom aan de Veenhuizerveldweg 30 in Putten.

Groepsfoto: vlnr Mayella Madelon Klaas Machalien Wim, zittend Riekje. Gesina en Rinske ontbreekt.

meer info over de kunstenaars ga naar kopje: Puttense Kunstenaars. 

 

*KUNST in de HORECA 2019

Wie binnen de gemeente Putten een restaurant, café of hotel bezoekt, heeft een grote kans een schilderij of beeld van een kunstenaar uit Putten aan te treffen. In de hal, in de gangen, in het restaurant, in het trappenhuis of buiten in de tuin laten de verschillende horecamanagers zien wat Putten op beeldend terrein zoal te bieden heeft. Vanuit CultuurPutten de PuttenseHorecaStichting en VVVPutten+ is ‘kunst horeca’ ontstaan. Het project biedt de Puttense kunstenaars een podium om hun werk te tonen aan de bewoners en toeristen in Putten. Er is een enorme verscheidenheid van beeldende kunst te zien. Het is voor de bezoekers steeds een verrassing wat er waar te zien is.


Puttense Horeca en Puttense Kunstenaars
>Kasteel Vanenburg, Vanenburgerallee 13  -  Gerrit van Emous
>Terra Nova minigolf, Nijkerkstraat 12   -  Johan Keus en Gerrit van Emous
>Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14  - Jo Aerts, Mary Oskam, Marijke Sondorp, Johan Keus, Teunie van Zelderen, Ria Grift, Jannet van den Bor en Frits de Groot

>Restaurant Fat Alice, Dorpsstraat 47  -  Frederico de Groot
>Banketbakkerij Lunchroom Knevel, Dorpsstraat 26  -  Els Schipper-Friso
>Restaurant Chicky’s Fresh Potatoes, Kerkstraat 42  -  Mary Oskam en Marion Zwart
>Bowling- en partycentrum Putter Eng, Engweg 6a   -  Marijke Sondorp en Rinske Dietz
>De Huifkar
Pannenkoekhuis/Partycentrum,
Kerkstraat 67 -  Jo Aerts en Bertha van den Hoek
>Hop-eest,
Garderenseweg 93b  -  Hans Krudde
>Landal Heihaas, Voorthuizerstraat 75  -  Hans Krudde
Meer informatie over de kunstenaars ga naar kopje: Puttense Kunstenaars
Het boekje ‘Kunst in de horeca’ is gratis te verkrijgen bij de VVV aan het Kerkplein Putten en bij diverse deelnemers. In dit boekje vindt u een overzicht van de deelnemers en foto’s. Ga zelf kijken en geniet van het lekkers in het restaurant, door gebruik te maken van de kortingsbonnen. Wij wensen u veel plezier! Namens de initiatiefnemers, 
Henk van Emous, Stichting Horeca Putten, Marijke Sondorp en Roelinka Schouwstra, CultuurPutten.


*De ‘antileegstandsgalerie’ aan de Achterstraat 6 heeft In Putten.

De exposanten zijn Hans Krudde (fotografie), Johan Jansen (schilderijen), Marjan Heijmans (glaskunst en sculpturen) en Jolette van Eijden (aquarellen). Het concept om leegstaande winkelpanden te vullen met kunst, is een idee van Marjan Heijmans. 


Met dit initiatief snijdt het mes aan meerdere kanten. In de eerste plaats krijgt het straatbeeld een enorme boost. Leegstaande panden vormen immers geen aantrekkelijk beeld voor het winkelende publiek. Daarnaast krijgen de mooi aangeklede panden een representatieve uitstraling  voor potentiële nieuwe huurders, wat voor de eigenaar positief is. Tot slot hebben de kunstenaars er een mooi podium om hun werken aan het publiek te laten zien. Zolang het pand geen definitieve huurder heeft, verzorgen de kunstenaars de inrichting met steeds wisselende kunstwerken. Alleen op afspraak open, Contactpersoon is Marjan Heijmans, telefoon 06-51301416.


 

 

===== Historie

*2017 Gerda Elbertsen wint Publieksprijs kunstwedstrijd trouwzaal.

Woensdagavond 22 november j.l. heeft wethouder Roelof Koekkoek de winnaar van de publieksprijs van de Kunstwedstrijd bekend gemaakt. Het werk "Colourful Connected" van Gerda Elbertsen kreeg de meeste stemmen van het publiek en wint daarmee een geldbedrag van €500,-.

Kunstwerk Colourful Connected is te bewonderen in Stroud aan de Brinkstraat 91 in Putten. 

In het voorjaar van dit jaar heeft CultuurPutten een kunstwedstrijd voor de trouwzaal uitgeschreven. Totaal hebben er 19 kunstenaars meegedaan aan de wedstrijd. Het winnende werk, gekozen door een vakjury, hangt inmiddels in de trouwzaal. Het werk van alle deelnemende kunstenaars is een week tentoongesteld en hierbij heeft het publiek de kans gekregen om ook een stem uit te brengen. Met 14% van de stemmen kwam het kunstwerk van Gerda Elbertsen als winnaar uit de stembus.    
   

 


*2017 Anna Hoogebeen wint van Juryleden kunstwedstrijd trouwzaal.

   

Afgelopen zaterdag 4 november j.l. maakte Jolanda Bijsterbosch, trouwambtenaar van Gemeente Putten, bekend dat Anna Hoogebeen met haar werk ‘Verbinden’ winnares is van de kunstwedstrijd die Gemeente Putten i.s.m. het platform CultuurPutten heeft uitgeschreven. Opdracht was een kunstwerk dat past bij de trouwzaal van het gemeentehuis Putten.

Uit de negentien ingeleverde weken selecteerden juryleden Jan Nobel, Marijke Licher en Jolanda Bijsterbosch het werk van Anna Hoogebeen als winnaar. De keuze was unaniem.

Uit het juryrapport: ‘Het werk is interessant door de wijze van verbeelding van een universeel thema passend bij de trouwzaal. Het toont impliciet de verbinding tussen mensen en levens. Als je kijkt naar de beeldaspecten zie je een interessant spel van kleur, lijn en ruimte. Het werk is dynamisch en speels. Dit is goed met elkaar in evenwicht. Het werk heeft een zekere ingetogenheid in sfeer en roept nieuwsgierigheid op. Het toont een soort van levensweg en geeft de kijker alle ruimte voor eigen interpretatie en fantasie. Het oog gaat op onderzoek uit. Er is verbinding, er zijn losse eindjes, er zijn knopen en er is licht en schaduw; een vertaling van hoe het vaak in het leven gaat. Er loopt een rode draad door het leven en ook door dit werk. Dit toont de kracht van verbinding, van veel verbindingen, verfijnd maar duidelijk. Het heeft betekenis en geeft betekenis in de trouwzaal’.

Wethouder Koekoek heeft de prijs uitgereikt. Haar werk zal de komende 5 jaar in de trouwzaal van het gemeentehuis hangen. Daarnaast krijgt ze een geldbedrag van 2500,-.