NIEUWS KunstAkties

   
Welkom bij NIEUWS Kunst Activiteiten in Putten.

Beste bezoeker, welkom op de site Kunst&Cultuur in Putten.


De site Kunst&Cultuur Putten is een particulier-initiatief. Wilt u meer weten over kunst, cultuur en kunstenaars in Bomendorp Putten op de Veluwe, dan bent u op de goede site. Met de site Kunst&Cultuur Putten wil ik mij inzetten om het culturele klimaat in Putten verder uit te bouwen, te ondersteunen en te inspireren. De uitdaging zit in het verbinden van diverse activiteiten en disciplines op gebied van kunst en cultuur in Putten.
Heeft u vragen of wilt u meer weten over kunst en cultuur in Putten in zijn algemeenheid  
mail  naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Met vriendelijke groet,

Suzanne Misset
Coördinator van kunst en cultuur Putten en Webmaster site  
www.kunstinputten.nl
tel. 0341-356665

Kies aan linkerkant uw andere favoriet.

=====

*Vanaf 25 januari t/m 4 maart 2023 is er een grote EtalageKunstRoute in het winkelcentrum (Kerkstraat, Dorpsstraat, Verlengde Dorpsstraat, Marktplein, Poststraat en Papiermakerstraat) Putten. We hopen dat de mensen zich laten verwonderen en verbazen door de kunstwerken van Puttense kunstenaars!


In de EtalageKunstRoute is een Puzzel-zoektocht uitgezet met leuke/pittige vragen! Er is ook één hoofdprijs te winnen! Het is voor iedereen en deelname is gratis! Leuke uitdaging voor ouders/kinderen en of grootouders/kleinkinderen.

De EtalageKunst-Puzzel-zoektocht formulieren zijn te verkrijgen bij
La CULINA (Kerkstraat 17) en bij De Lichtster (Dorpsstraat 83)
De ingevulde EtalageKunst-Puzzeltocht formulieren kunnen ingeleverd worden bij bovenstaande winkel-adressen!

Het wordt georganiseerd door de VrijKunstenaarsSoos Putten (Motto: Spontaniteit, Zin hebben en het Leuk vinden, punt!)
VrijKunstenaarsSoos zijn Puttense kunstenaars die één of twee keer in het jaar bijeenkomen. Er wordt kennisgemaakt, gedachten gewisseld over hun werken, activiteiten, waar zij mee bezig zijn en nieuwe ideeën te delen! Eén van de ideeën is de EtalageKunstRoute in winkelcentrum Putten voor alle kunstenaars uit Putten, ook met een beperking!
 
In goede samenwerking met de Puttense ondernemers/winkeliers, VrijKunstenaarsSoos en kunstenaars uit Putten is het een mooie interessante uitdaging!

We hopen dat de mensen een nieuwe kunstbeleving hebben ervaren in winkelcentrum Putten! Een citaat van Pierre Janssen (1926-2007) de eerste kunst-uitlegger op de Nederlandse televisie. “U hoeft niet alles mooi te vinden. Maar word dan niet boos en loop niet weg. En bedenk, als u het niet mooi vindt, dat het dan misschien wel interessant kan zijn.
Iemand heeft het toch maar gemaakt en er een bedoeling mee”.

voor verdere info:
Loes van Nijhuis-Schoolderman - 
Mobiel: 06- 5113 7230
Suzanne Misset - Tel. 0341-356665


 

*Kunstkelder van het gemeentehuis Putten.  Expositie van 27 januari t/m 25 februari 2023
      

De kunstenaars zijn, Annelies van Turnhout, Carla Zeegers en Fineke ten Napel-Schuring. 

De opening van de tentoonstelling zal zijn op vrijdag 27 januari om 20.00 uur. De kunstenaars zullen die avond aanwezig zijn.
Voor meer informatie ga naar kopje: Kunstkelder Gemeentehuis 

 

 

 
  Atelierroute Putten 2023  -   25 jaar jubileum Zilver
De Atelierroute Putten 2023 vindt plaats op vrijdag 9 juni van 13.00 – 17.00 uur, zaterdag 10 en zondag 11 juni, beide van 11.00 tot 17.00 uur. In de Kunstkelder onder het gemeentehuis wordt een themaexpositie ingericht met kunstwerken van alle deelnemers. Het thema voor deze jubileumeditie is ‘Zilver’. De themaexpositie is tijdens de Atelierroute te bezichtigen, maar ook nadien nog drie weken, tot en met zaterdag 1 juli gedurende de openingstijden van de Kunstkelder. 

voor verdere info: ga naar kopje Atelierroute Putten*2023 Expo kunstinstallaties en objecten in Beeldentuin SAN.     

U maakt een zoektocht naar de Verhalen over de kunstinstallaties en objecten waar beleven en ontdekken centraal staan. U kunt door de kunstinstallaties lopen, er in te zitten en er te zijn! Een bijzondere bruisende inspirerende plek. Laat u inspireren en verrassen! Er exposeren ook andere kunstenaars. 

   
De Poortwachter Rama-San en SansBoomSieraad, zij verwijst u aan oude vruchtbaarheidssymbolen en het menselijk lichaam!
Elke dag open, reservering gewenst, tel. 0341-356665. Rondleiding mogelijk (vanaf 1 tot max. 8 pers.). De tijdsinvulling daarvan gaan in overleg met de belangstellenden. Ook leuk voor een bezoekje met familie/vrienden/kennissen. meer informatie  www.ateliersan.nl 
   

 

 

 

*OPEN ATELIER Puttense kunstenaars in de voormalige school Veenhuizerveld.
 
Belangstellenden kunnen de ateliers bezoeken en contact opnemen met: 

Wim Filius - tel. 0341-351120,
Mayella Geskus - tel. 0341-352764

Riekje Luitjes – tel. 0341-355379
Madelon Weinberger – tel. 06-14515474 

U bent van harte welkom aan de Veenhuizerveldweg 30 in Putten.
   

meer info over de kunstenaars ga naar kopje: Puttense Kunstenaars. 


 ===== HISTORIE

*PUTTEN juni 2021: Het nieuwe Puttense edelhert heeft een prominente plek op het Fontanusplein gekregen. Het kunstwerk is gemaakt door de Puttense kunstenaar Mayella Geskus. Het verhaal van “Waakzaam Hert”. Een dier dat ophoudt met grazen en jou in het vizier houdt. Het dier is daarbij ook snel en zelfvoorzienend, hij kan zelf zijn kostje bij elkaar scharrelen. Het edelhert is een mooi symbool van de ons omringende natuur. Het is één van de kenmerken van ons dorp en tevens een trekpleister voor zowel inwoners als gasten.

 Foto Tim van Donkersgoed*Putten: Expositie ‘De vele gezichten van dementie in Putten’ tijdens de Week van de Dementie 2021

 Voor deze Week van de Dementie willen we daarom ook een bijzonder kunstproject initiëren passend bij het prachtige thema ‘De vele gezichten van dementie’. In kunst kan op verschillende en unieke wijzen het actuele onderwerp dementie onder de aandacht worden gebracht. Door portretten of beelden kan men ‘iemand ontmoeten’, kennismaken met het verhaal achter mensen met dementie, met de familie of de herinneringen van vroeger.

21 september 2021 Dementie vriendelijk Putten

Wat was het een mooie avond, de officiële opening van de Week van de Dementie. Wethouder Koops gaf het startschot. Joris Linssen & Caramba gaven een weergaloos optreden met een Mexicaans tintje.
Wethouders Koops en Koekkoek onthulden samen de Wensboom die Puttense kunstenaar Jan Mastenbroek perfect gemaakt heeft. Wethouder Koekoek maakte de winnaar bekend van de kunstexpositie ‘De vele gezichten van dementie’; Puttense kunstenaar Bertha van de Hoek (voor meer info van Bertha ga naar kopje; Puttense Kunstenaars) met haar mooie schilderij ‘De glimlach die alles mooier maakt’.
      

 

 

 

*2019 Putten: “Waakzaam Hert” van Puttense Beeldend kunstenaar Mayella Geskus

   
foto's van Bram van de Biezen en gemeente Putten.

Vrijdag 1 november 2019 onthulde wethouder Roelof Koekkoek samen met kunstenaar Mayella Geskus het winnende ontwerp van een Puttens edelhert. Het kunstwerk krijgt na de herinrichting van het Fontanusplein een prominente plaats op het plein.

Oproep: Begin dit jaar riep de gemeente Putten kunstenaars op om ontwerpen in te dienen voor een nieuw Puttens edelhert op het Fontanusplein. Het nieuwe kunstwerk is de opvolger van het Puttense hert dat sinds 1978, tijdens de opening van het gemeentehuis destijds, op een sokkel op het Fontanusplein stond. Door de kwetsbaarheid van het kunstwerk staat dat hert sinds 2017 in de hal van het gemeentehuis.

Anonieme jurering: De jurering, van de door Cultuurkust begeleidde kunstwedstrijd, was volstrekt anoniem. Uit de 14 ingediende ontwerpen selecteerde een publieksjury 5 ontwerpen. Deze 5 ontwerpen zijn vervolgens beoordeeld door een vakjury. De vakjury heeft op haar beurt een advies uitgebracht aan het college van burgemeester en wethouders, waarop het college de winnaar koos. Het winnende ontwerp was zowel door de publieksjury als de vakjury benoemd tot voorkeursontwerp en het college kwam tot eenzelfde besluit.

Puttense winnares: Wethouder Koekkoek is opgetogen over het ontwerp én de uitslag: “Pas na besluit van het college hoorden we dat het verkozen ontwerp door een Puttense is gemaakt. En dat in een sterk concurrentieveld met gerenommeerde kunstenaars uit het hele land. Dat maakt deze uitslag bijzonder.” Beeldend Kunstenaar Mayella Geskus over haar werk: “Het edelhert is een mooi symbool van de ons omringende natuur. Het is één van de kenmerken van ons dorp en tevens een trekpleister voor zowel inwoners als gasten.”

Uitgangspunt voor Mayella was een geheel nieuw hert. ,,Het mocht absoluut niet lijken op het oude bronzen hert, of het houten hert op de rotonde bij Ermelo. Een springend hert vind ik ook niet fijn. Dat geeft aan dat het hert moet vluchten. Ik wilde ook geen burlend hert. Dat heeft iets agressiefs. Hij daagt dan een tegenstander uit. Ik heb gekozen voor een waakzaam hert. Een dier dat ophoudt met grazen en jou in het vizier houdt. Het dier is daarbij ook snel en zelfvoorzienend, hij kan zelf zijn kostje bij elkaar scharrelen.’’

Het ontwerp “Waakzaam Hert” is transparant. Het is een lineaire figuur, bestaande uit twee niet geheel samenvallende delen, die driedimensionaliteit moeten uitdrukken. Het is een luchtig beeld geworden. Wat dit beeld iets extra’s geeft, is de schaduwwerking. Bij zon of verlichting geeft het een mooie schaduw waardoor het zichzelf verdubbelt. Dat levert een spannend beeld op, want doordat de zon draait ontstaat er telkens een andere schaduw.

 

Wilt u nog meer van Puttense Beeldend kunstenaar Mayella Geskus weten, ga naar kopje: Puttens kunstenaars

 

 

 

*2017 Gerda Elbertsen wint Publieksprijs kunstwedstrijd trouwzaal.

Woensdagavond 22 november j.l. heeft wethouder Roelof Koekkoek de winnaar van de publieksprijs van de Kunstwedstrijd bekend gemaakt. Het werk "Colourful Connected" van Gerda Elbertsen kreeg de meeste stemmen van het publiek en wint daarmee een geldbedrag van €500,-.

Kunstwerk Colourful Connected is te bewonderen in Stroud aan de Brinkstraat 91 in Putten. 

In het voorjaar van dit jaar heeft CultuurPutten een kunstwedstrijd voor de trouwzaal uitgeschreven. Totaal hebben er 19 kunstenaars meegedaan aan de wedstrijd. Het winnende werk, gekozen door een vakjury, hangt inmiddels in de trouwzaal. Het werk van alle deelnemende kunstenaars is een week tentoongesteld en hierbij heeft het publiek de kans gekregen om ook een stem uit te brengen. Met 14% van de stemmen kwam het kunstwerk van Gerda Elbertsen als winnaar uit de stembus.    
   

 


*2017 Anna Hoogebeen wint van Juryleden kunstwedstrijd trouwzaal.

   

Afgelopen zaterdag 4 november j.l. maakte Jolanda Bijsterbosch, trouwambtenaar van Gemeente Putten, bekend dat Anna Hoogebeen met haar werk ‘Verbinden’ winnares is van de kunstwedstrijd die Gemeente Putten i.s.m. het platform CultuurPutten heeft uitgeschreven. Opdracht was een kunstwerk dat past bij de trouwzaal van het gemeentehuis Putten.

Uit de negentien ingeleverde weken selecteerden juryleden Jan Nobel, Marijke Licher en Jolanda Bijsterbosch het werk van Anna Hoogebeen als winnaar. De keuze was unaniem.

Uit het juryrapport: ‘Het werk is interessant door de wijze van verbeelding van een universeel thema passend bij de trouwzaal. Het toont impliciet de verbinding tussen mensen en levens. Als je kijkt naar de beeldaspecten zie je een interessant spel van kleur, lijn en ruimte. Het werk is dynamisch en speels. Dit is goed met elkaar in evenwicht. Het werk heeft een zekere ingetogenheid in sfeer en roept nieuwsgierigheid op. Het toont een soort van levensweg en geeft de kijker alle ruimte voor eigen interpretatie en fantasie. Het oog gaat op onderzoek uit. Er is verbinding, er zijn losse eindjes, er zijn knopen en er is licht en schaduw; een vertaling van hoe het vaak in het leven gaat. Er loopt een rode draad door het leven en ook door dit werk. Dit toont de kracht van verbinding, van veel verbindingen, verfijnd maar duidelijk. Het heeft betekenis en geeft betekenis in de trouwzaal’.

Wethouder Koekoek heeft de prijs uitgereikt. Haar werk zal de komende 5 jaar in de trouwzaal van het gemeentehuis hangen. Daarnaast krijgt ze een geldbedrag van 2500,-.