NIEUWS KunstAkties

Welkom bij NIEUWS Kunst Activiteiten in Putten.

Beste bezoeker, welkom op de site Kunst&Cultuur in Putten.


De site Kunst&Cultuur Putten is een particulier-initiatief. Wilt u meer weten over kunst, cultuur en kunstenaars in Bomendorp Putten op de Veluwe, dan bent u op de goede site. Met de site Kunst&Cultuur Putten wil ik mij inzetten om het culturele klimaat in Putten verder uit te bouwen, te ondersteunen en te inspireren. De uitdaging zit in het verbinden van diverse activiteiten en disciplines op gebied van kunst en cultuur in Putten.
Heeft u vragen of wilt u meer weten over kunst en cultuur in Putten in zijn algemeenheid  
mail  naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Met vriendelijke groet,

Suzanne Misset
Coördinator van kunst en cultuur Putten en Webmaster site  
www.kunstinputten.nl
tel. 0341-356665

Kies aan linkerkant uw andere favoriet.

=====

 *Kunstkelder van het gemeentehuis Putten

Expositie van 4 t/m 28 augustus 2021  Viktor Majdandžić,   Anneke Kelderman en Gerri Raap.    

Voor meer info ga naar kopje: Kunstkelder Gemeentehuis

 


*2021 Monumentendag Putten
Beste kunstenaars en kunstenaanbieders,

Op zaterdag 11 september van 10:00 – 16:00 uur is het weer Open Monumentendag in Putten.
Veel leuke en verrassende locaties hebben zich weer opgegeven. Ondanks alle onzekerheden in deze tijd hebben we het vertrouwen dat de 11e gewoon doorgang zal vinden. Om het voor de bezoekers extra leuk te maken willen we ook dit jaar weer acts en aanbod koppelen aan locaties. En dat zijn niet de minste: Korenmolen ‘Hert, Landarbeidershuisje, Putter Stoomgemaal, Woningstichting Putten, Maria hoeve, Landgoed Bijstein, Tien Malen, Groot Spriel, Gedachtenisruimte, Vanenburg en NS Station

 

Hoewel het erg kort dag is, hoop ik jullie deze week allemaal nog te bereiken om een rijk programma weg te zetten in het dorp en haar buitengebied. Dus, wil je schilderen/exposeren op locatie, optreden met jouw muzikale formatie, dansen tegen een cultureel historische achtergrond of aan de slag met locatie theater? Geef je dan op, door te antwoorden op deze mail vóór 10 augustus, zodat jullie genoemd kunnen worden in het drukwerk. Samen zoeken we naar de beste locatie en voorzieningen voor jou.

 

Met vriendelijke groet,

Namens de organisatie Open Monumentendag Putten:

Projectleider Tim Smit


 


*Puttense Kunstenaars exposeren in Museum Eiburg www.museumelburg.nl 
Kunst & Corona, divers werk van 35 kunstenaars waaronder Mayella Geskus, Sylvia van Roemburg en Suze Temaat.

 

 

*PUTTEN juni 2021: Het nieuwe Puttense edelhert heeft een prominente plek op het Fontanusplein gekregen. Het kunstwerk is gemaakt door de Puttense kunstenaar Mayella Geskus. Het verhaal van “Waakzaam Hert”. Een dier dat ophoudt met grazen en jou in het vizier houdt. Het dier is daarbij ook snel en zelfvoorzienend, hij kan zelf zijn kostje bij elkaar scharrelen. Het edelhert is een mooi symbool van de ons omringende natuur. Het is één van de kenmerken van ons dorp en tevens een trekpleister voor zowel inwoners als gasten.

 Foto Tim van Donkersgoed
*Putten: Uitnodiging deelname aan de expositie ‘De vele gezichten van dementie in Putten’ tijdens de Week van de Dementie 2021


Beste kunstenaar,

Voor de derde keer wordt de Week van de Dementie in Putten georganiseerd. Van dinsdag 21 september (Wereld Alzheimer dag) t/m zondag 27 september zal door middel van allerlei activiteiten en projecten in de Puttense samenleving uitgebreid aandacht worden gevraagd voor dementie. Het thema van Wereld Alzheimerdag is dit jaar
‘De vele gezichten van dementie’.

Voor deze Week van de Dementie willen we daarom ook een bijzonder kunstproject initiëren passend bij het prachtige thema ‘De vele gezichten van dementie’. In kunst kan op verschillende en unieke wijzen het actuele onderwerp dementie onder de aandacht worden gebracht. Door portretten of beelden kan men ‘iemand ontmoeten’, kennismaken met het verhaal achter mensen met dementie, met de familie of de herinneringen van vroeger.

Wij nodigen u – als kunstenaar in Putten - hierbij dan ook van harte uit om deel te nemen aan dit bijzondere kunstproject in de Week van de Dementie 2021. Alle kunstwerken zullen worden geëxposeerd op diverse locaties in Putten. Op 21 september zal de expositie tijdens de openingsavond in Theater Stroud worden geopend door B&W.


U bent vrij in uw creatieve uiting. De enige voorwaarden zijn dat het formaat maximaal 1 bij 1 bij 1 meter is, dat het kunstwerk op passende wijze op diverse locatie kan worden geëxposeerd en dat het vrijdag 10 september a.s. gereed is. De kunstwerken blijven eigendom van de kunstenaar en worden ter beschikking gesteld aan de Week van de Dementie.


Wanneer u vooraf meer informatie wenst, kunt u ook een e-mail naar het genoemde e- mailadres sturen. Wanneer u zich heeft aangemeld, ontvangt u meer informatie en praktische details. 
Wij hopen dat u als Puttense kunstenaar geïnspireerd raakt door dit thema en uw medewerking aan deze bijzonder expositie wilt geven, waarbij de bezoeker van de expositie de mensen met dementie ontroerend mooi en confronterend tegelijk met zijn of haar verhaal of herinnering kan ontmoeten.

Met vriendelijke groet, Team Week van de Dementie, Astrid van Schaik, Jack van Zundert, Kees Paap, Yvonne van der Leest, Pieter Streefkerk, Alinde van den Hoorn, Gabrielle Kok & Sandra Beekman

 

Heeft u belangstelling mee te doen aan dit kunstproject? Meld u zich dan aan vóór 1 juni a.s. via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  o.v.v. ‘kunstproject Week van de Dementie’ en in het bericht graag aangeven in welke kunstvorm u het thema tot uitdrukking brengt.

 

 

 

*2021 Expo kunstinstallaties en objecten in Beeldentuin SAN.     

U maakt een zoektocht naar de Verhalen over de kunstinstallaties en objecten waar beleven en ontdekken centraal staan. U kunt door de kunstinstallaties lopen, er in te zitten en er te zijn! Een bijzondere bruisende inspirerende plek. Laat u inspireren en verrassen! Er exposeren ook andere kunstenaars. 

   
De Poortwachter Rama-San en SansBoomSieraad, zij verwijst u aan oude vruchtbaarheidssymbolen en het menselijk lichaam!
Elke dag open, reservering gewenst, tel. 0341-356665. Rondleiding mogelijk (max.8 pers.). De tijdsinvulling daarvan gaan in overleg met de belangstellenden. Ook leuk voor een bezoekje met familie/vrienden/kennissen. meer informatie  www.ateliersan.nl  

*OPEN ATELIER Puttense kunstenaars in de voormalige school Veenhuizerveld.
 
   
Belangstellenden kunnen de ateliers bezoeken en contact opnemen met: 

Klaas Borggreve
Wil van Bussel -  tel. 06-30957763

Rinske Dietz 
Wim Filius - tel. 0341-351120,
Mayella Geskus - tel. 0341-352764

Riekje Luitjes – tel. 0341-355379
Madelon Weinberger – tel. 06-14515474 

U bent van harte welkom aan de Veenhuizerveldweg 30 in Putten.
   

meer info over de kunstenaars ga naar kopje: Puttense Kunstenaars. 

 

*KUNST in de HORECA 2021 

Wie binnen de gemeente Putten een restaurant, café of hotel bezoekt, heeft een grote kans een schilderij of beeld van een kunstenaar uit Putten aan te treffen. In de hal, in de gangen, in het restaurant, in het trappenhuis of buiten in de tuin laten de verschillende horecamanagers zien wat Putten op beeldend terrein zoal te bieden heeft. Vanuit CultuurPutten de PuttenseHorecaStichting en VVVPutten+ is ‘kunst horeca’ ontstaan. Het project biedt de Puttense kunstenaars een podium om hun werk te tonen aan de bewoners en toeristen in Putten. Er is een enorme verscheidenheid van beeldende kunst te zien. Het is voor de bezoekers steeds een verrassing wat er waar te zien is.


Puttense Horeca en Puttense Kunstenaars
>Kasteel Vanenburg, Vanenburgerallee 13  -  Gerrit van Emous
>Terra Nova minigolf, Nijkerkstraat 12   -  Johan Keus en Gerrit van Emous
>Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14  - Jo Aerts, Mary Plantenga, Marijke Sondorp, Johan Keus, Teunie van Zelderen, Ria Grift, Jannet van den Bor en Frits de Groot

>Restaurant Fat Alice, Dorpsstraat 47  -  Frederico de Groot
>Banketbakkerij Lunchroom Knevel, Dorpsstraat 26  -  Els Schipper-Friso
>Restaurant Chicky’s Fresh Potatoes, Kerkstraat 42  -  Mary Plantenga en Marion Zwart
>Bowling- en partycentrum Putter Eng, Engweg 6a   -  Marijke Sondorp en Rinske Dietz
>De Huifkar
Pannenkoekhuis/Partycentrum,
Kerkstraat 67 -  Jo Aerts en Bertha van den Hoek
>Hop-eest,
Garderenseweg 93b  -  Hans Krudde
>Landal Heihaas, Voorthuizerstraat 75  -  Hans Krudde
Meer informatie over de kunstenaars ga naar kopje: Puttense Kunstenaars
Het boekje ‘Kunst in de horeca’ is gratis te verkrijgen bij de VVV aan het Kerkplein Putten en bij diverse deelnemers. In dit boekje vindt u een overzicht van de deelnemers en foto’s. Ga zelf kijken en geniet van het lekkers in het restaurant, door gebruik te maken van de kortingsbonnen. Wij wensen u veel plezier! Namens de initiatiefnemers, 
Henk van Emous, Stichting Horeca Putten, Marijke Sondorp en Roelinka Schouwstra, CultuurPutten.
===== Historie

*2019 Putten: “Waakzaam Hert” van Puttense Beeldend kunstenaar Mayella Geskus

   
foto's van Bram van de Biezen en gemeente Putten.

Vrijdag 1 november 2019 onthulde wethouder Roelof Koekkoek samen met kunstenaar Mayella Geskus het winnende ontwerp van een Puttens edelhert. Het kunstwerk krijgt na de herinrichting van het Fontanusplein een prominente plaats op het plein.

Oproep: Begin dit jaar riep de gemeente Putten kunstenaars op om ontwerpen in te dienen voor een nieuw Puttens edelhert op het Fontanusplein. Het nieuwe kunstwerk is de opvolger van het Puttense hert dat sinds 1978, tijdens de opening van het gemeentehuis destijds, op een sokkel op het Fontanusplein stond. Door de kwetsbaarheid van het kunstwerk staat dat hert sinds 2017 in de hal van het gemeentehuis.

Anonieme jurering: De jurering, van de door Cultuurkust begeleidde kunstwedstrijd, was volstrekt anoniem. Uit de 14 ingediende ontwerpen selecteerde een publieksjury 5 ontwerpen. Deze 5 ontwerpen zijn vervolgens beoordeeld door een vakjury. De vakjury heeft op haar beurt een advies uitgebracht aan het college van burgemeester en wethouders, waarop het college de winnaar koos. Het winnende ontwerp was zowel door de publieksjury als de vakjury benoemd tot voorkeursontwerp en het college kwam tot eenzelfde besluit.

Puttense winnares: Wethouder Koekkoek is opgetogen over het ontwerp én de uitslag: “Pas na besluit van het college hoorden we dat het verkozen ontwerp door een Puttense is gemaakt. En dat in een sterk concurrentieveld met gerenommeerde kunstenaars uit het hele land. Dat maakt deze uitslag bijzonder.” Beeldend Kunstenaar Mayella Geskus over haar werk: “Het edelhert is een mooi symbool van de ons omringende natuur. Het is één van de kenmerken van ons dorp en tevens een trekpleister voor zowel inwoners als gasten.”

Uitgangspunt voor Mayella was een geheel nieuw hert. ,,Het mocht absoluut niet lijken op het oude bronzen hert, of het houten hert op de rotonde bij Ermelo. Een springend hert vind ik ook niet fijn. Dat geeft aan dat het hert moet vluchten. Ik wilde ook geen burlend hert. Dat heeft iets agressiefs. Hij daagt dan een tegenstander uit. Ik heb gekozen voor een waakzaam hert. Een dier dat ophoudt met grazen en jou in het vizier houdt. Het dier is daarbij ook snel en zelfvoorzienend, hij kan zelf zijn kostje bij elkaar scharrelen.’’

Het ontwerp “Waakzaam Hert” is transparant. Het is een lineaire figuur, bestaande uit twee niet geheel samenvallende delen, die driedimensionaliteit moeten uitdrukken. Het is een luchtig beeld geworden. Wat dit beeld iets extra’s geeft, is de schaduwwerking. Bij zon of verlichting geeft het een mooie schaduw waardoor het zichzelf verdubbelt. Dat levert een spannend beeld op, want doordat de zon draait ontstaat er telkens een andere schaduw.

 

Wilt u nog meer van Puttense Beeldend kunstenaar Mayella Geskus weten, ga naar kopje: Puttens kunstenaars

 

 

 

*2017 Gerda Elbertsen wint Publieksprijs kunstwedstrijd trouwzaal.

Woensdagavond 22 november j.l. heeft wethouder Roelof Koekkoek de winnaar van de publieksprijs van de Kunstwedstrijd bekend gemaakt. Het werk "Colourful Connected" van Gerda Elbertsen kreeg de meeste stemmen van het publiek en wint daarmee een geldbedrag van €500,-.

Kunstwerk Colourful Connected is te bewonderen in Stroud aan de Brinkstraat 91 in Putten. 

In het voorjaar van dit jaar heeft CultuurPutten een kunstwedstrijd voor de trouwzaal uitgeschreven. Totaal hebben er 19 kunstenaars meegedaan aan de wedstrijd. Het winnende werk, gekozen door een vakjury, hangt inmiddels in de trouwzaal. Het werk van alle deelnemende kunstenaars is een week tentoongesteld en hierbij heeft het publiek de kans gekregen om ook een stem uit te brengen. Met 14% van de stemmen kwam het kunstwerk van Gerda Elbertsen als winnaar uit de stembus.    
   

 


*2017 Anna Hoogebeen wint van Juryleden kunstwedstrijd trouwzaal.

   

Afgelopen zaterdag 4 november j.l. maakte Jolanda Bijsterbosch, trouwambtenaar van Gemeente Putten, bekend dat Anna Hoogebeen met haar werk ‘Verbinden’ winnares is van de kunstwedstrijd die Gemeente Putten i.s.m. het platform CultuurPutten heeft uitgeschreven. Opdracht was een kunstwerk dat past bij de trouwzaal van het gemeentehuis Putten.

Uit de negentien ingeleverde weken selecteerden juryleden Jan Nobel, Marijke Licher en Jolanda Bijsterbosch het werk van Anna Hoogebeen als winnaar. De keuze was unaniem.

Uit het juryrapport: ‘Het werk is interessant door de wijze van verbeelding van een universeel thema passend bij de trouwzaal. Het toont impliciet de verbinding tussen mensen en levens. Als je kijkt naar de beeldaspecten zie je een interessant spel van kleur, lijn en ruimte. Het werk is dynamisch en speels. Dit is goed met elkaar in evenwicht. Het werk heeft een zekere ingetogenheid in sfeer en roept nieuwsgierigheid op. Het toont een soort van levensweg en geeft de kijker alle ruimte voor eigen interpretatie en fantasie. Het oog gaat op onderzoek uit. Er is verbinding, er zijn losse eindjes, er zijn knopen en er is licht en schaduw; een vertaling van hoe het vaak in het leven gaat. Er loopt een rode draad door het leven en ook door dit werk. Dit toont de kracht van verbinding, van veel verbindingen, verfijnd maar duidelijk. Het heeft betekenis en geeft betekenis in de trouwzaal’.

Wethouder Koekoek heeft de prijs uitgereikt. Haar werk zal de komende 5 jaar in de trouwzaal van het gemeentehuis hangen. Daarnaast krijgt ze een geldbedrag van 2500,-.